Спортните организации в Асеновград ще се оценяват по нови критерии

1981
Спортните организации в Асеновград ще се оценяват по нови критерии
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Община Асеновград създаде нова наредба за определяне начина на оценяване и разпределяне на средствата за спортните клубове. Тя бе гласувана и одобрена след кратка дискусия от Общинския съвет в града. Според документа, право на финансиране ще имат само организации, развиващи дейността си на територията община Асеновград, които притежават лиценз и са регистрирани в съответната федерация. Новата наредба позволява отпускане на средства и за деца до 10 г., спечелили призови места в различни първенства. В предишната разпоредба оценявани по равно бяха турнирите и държавните първенства, а в новата те вече са разграничени. Разлика има и в отпускането на пари за олимпийски и неолимпийски спортове, тъй като държавата ги финансира по различни критерии.

В мотивите на градската управа е, че за олимпийските спортове се отпускат повече средства от държавата, тъй като състезателите им имат по-големи разходи за подготовката си. Бъдещите олимпийци провеждат по-голям брой тренировки седмично и спортни лагери през годината, отколкото спортистите, участващи в държавни първенства. Коефициентът, по който ще бъдат точкувани асеновградските клубове със статут на олимпийски спорт, е 2, а за неолимпийските - 1,20. С новата наредба ще могат да се отпускат средства за поддръжка на спортни бази, които не са общински, като ограничението на сумата за целта е до 2 000 лева. Освен това, за финансиране могат да кандидатстват и юридически организации с нестопанска цел, които са с обществено полезна дейност и са вписани в Националния регистър при Министерството на младежта и спорта (ММС).

Предлагат спортните обекти в Асеновград да могат да се отдават и безвъзмездно

Нова наредба ще урежда отношенията между община Асеновград и спортните клубове, касаещи обектите за спорт в града. Проектът е предложен...

Спортните клубове в Асеновград ще се финансират на база постигнатите спортно-технически резултати. Парите, отпуснати за спорт, трябва да се ползват по предназначение - за хонорари на треньори, спортна екипировка и пособия, медицинско обезпечаване, наеми на спортна база и съоръжения, награден фонд, транспортни разходи и други. Условия към спортните клубове за отпускане на средствата са: да провеждат редовен и активен учебно-тренировъчен процес с треньори, които имат професионална правоспособност и квалификация за съответния вид спорт; да имат регистрирани изяви от предходната година на национално или международно ниво, удостоверени с протоколи; да са развивали дейност на територията на община Асеновград най-малко една спортно-състезателна година преди годината на кандидатстване за подпомагането и други. Изискване е кандидатът да няма финансови задължения към общината, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване.

Наредбата посочва и на кои клубове няма да се предоставят средства. А именно: търговци и търговски дружества; спортни клубове, на които община Асеновград е предоставила финансово подпомагане, но те не са изпълнили задълженията по смисъла на тази наредба; спортни клубове за дисциплини, които имат демонстративен или конкурсен характер. Новата спортна наредба определя и санкциите, които ще плащат спортните клубове, неизпълнили или нарушили условията на документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

„Асеновградски баири“ – Два дни спорт, музика и адреналин

„Капка по капка - живот“ – кръводарителска кампания в Асеновград

ДФ „Асеневци“ – Асеновград набира нови доброволци

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com