Свлачището към "Горни Воден" продължава да работи

19179
Свлачището към "Горни Воден" продължава да работи
Снимка: БГНЕС

Свлачището към асеновградския квартал "Горни Воден" окончателно откъсна участъка от пътя и буквално запрати тонове земна маса и парчета асфалт в ската под него.

С дълбочина до 2 метра в протежение на стотина метра са откъснатите земни маси. Всичко това тепърва ще се изчиства до твърдо.

Бунт в Асеновград заради свлачище

1000 души излязоха на протест заради активизиралото се свлачище по пътя Асеновград - Лясково. Единствената връзка на жителите на Лясков...

Няколко вида сондажи на терена вече са направени, за да се тества основата на свлачището, т.нар. „адки” от сондата са извадени и описани край свлачището. От тях става ясно, че сондажът е стигнал до 10 м дълбочина, вижда се и с просто око колко влажна и глинеста е земята там, информира вчера в. "Марица".

Свлачището при Горни Воден продължава да работи. Положението е обезпокоително, съобщи за агенция "Фокус" зам.-кметът на общината Пламен Йончев.

Подпочвената вода е на много високо ниво, на около метър извира вода. Днес ще се наливат основи там.

До седмица трябва да излязат лабораторните изследвания, ще се направи проект и започва укрепването му. Общината е поискала 880 хиляди лева от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Очаква се те да бъдат отпуснати. Общината няма да изчаква парите от държавата, а започва работа.

Близо 1 млн. лв. ще струва ремонтът на пътя до квартал "Горни Воден"

900 000 лева ще са необходими за възстановяване на пътя за асеновградския квартал Горни Воден и спиране на свлачищния процес. Инфорамци...

И въпреки, че специалистите твърдят, че всякакви работи по свлачището на този етап са опасни, преди да бъде направен работният проект и да започне самото укрепване, няма време за бездействие, обясни зам.-кметът.

Електроразпределителното дружество в момента премества захранващият кабел към Горни Воден. Той ще бъде въздушен, тъй като има опасност от скъсване. Така кварталът може да остане и без ток. После ще започнат отводнителни действия – шахти, пилоти, но всичко трябва да става постепенно, каза Йончев.

Свлачището е на голяма площ и ще е много трудно да се укрепи. В момента се работи по подобряване настилката на обходния път, във връзка с очакваната зима. Изграждат се канавки.

 Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com