Вино потече от чешма в Етнографската къща в Асеновград

3175
Вино потече от чешма в Етнографската къща в Асеновград

Ритуално зарязване на лозята в двора на Етнографската къща в Асеновград се проведе по повод големия християнски празник Трифон Зарезан. Обичаят е традиционен за асеновградски регион, съобщава кореспондентът на Actualno.com. 

Тази година в Етнографската къща се подрязаха лозовите пръчки и се поляха с вино. Ритуалът се провежда с надеждата лозята да бъдат по-плодородни, да дават повече грозде. В момента на извършване на обичая, бяха отправени и благопожелания за здраве и берекет. В духа на традицията една от асеновградските винарски изби и Историческият музей в града, под опелото на архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев, раздадоха курбан за здраве. По повод събитието, дворните порти на музейната къща бяха широко отворени за достъп на десетките посетители.

143-тата годишнина от гибелта на Левски почете Асеновград

143 години от гибелта на Васил Левски отбелязаха асеновградчани и гости на града. Паметта на Апостола бе почетена с традиционния поход-...

Денят, в който се чества празникът на Трифон Зарезан е и един от свещените, в който се случва чудото и потича вино от старинната чешма на Етнографската къща. А това е символ на вярата, че божествената напитка ще се лее в изобилие в Асеновград и през тази година.

14-ти февруари е не само празник на лозаро-винарите. Той е и ден на влюбените сърца, както и на археолозите. Затова, освен обикновени граждани, на тържественото честване на празника в музейната сграда в Асеновград присъстваха и официални гости. Сред тях бяха представители на Регионален етнографски музей-Пловдив, асеновградски винари, млади и възрастни почитатели на виното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com