226 млрд. долара е струвала гражданската война на Сирия

1956
226 млрд. долара е струвала гражданската война на Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

226 млрд. долара загуба е претърпяла Сирия заради шестгодишната война, която разкъсва страната. Това показват данните от доклад на Световната банка. Загиналите в хода на конфликта надхвърлят 320 000 души, а над половината от населението на страната трябваше да бяга от родните си места и да бъде разселено в други части на Сирия или в други държави.

Световната банка смята, че мащабът на разрухата е много по-голям от жертвите или от видимите инфраструктурни и други щети за икономиката, пише БГНЕС.

Сблъсъци на кюрдски и турски сили в Сирия

Кюрдските „Отряди за самоотбрана“ в Сирия заявиха, че са се сблъскали с турски военни в северозападната част на страната, п...

В доклада на Световната банка се казва, че общите загуби за икономиката от войната възлизат на 226 милиарда долара, което е 4 пъти повече от БВП на страната през 2010-та или година преди конфликта. Унищожени са 27% от жилищния фонд на Сирия и около половината от медицинските и учебните заведения в страната. Тези изчисления се основават на кръстосано проверени сателитни изображения на някои градове и райони и на други данни.

Според Световната банка между 2011 и 2015 година са загубени средно годишно 538 000 работни места. Всеки трима от четирима сирийци в трудоспособна възраст или около 9 милиона души не са нито заети, нито се записват в някаква форма на обучение или получаване на образование. "Дългосрочните последици от това бездействие ще бъде колективна загуба на човешки капитал, което ще доведе до недостиг на умения в Сирия", каза той.

Пораженията в сектора на здравеопазването също имат опустошителни последици. Световната банка смята, че повече хора са умрели от недостатъци на медицинското обслужване, отколкото директно от войната.

"Войната в Сирия разкъсва социалната и икономическа тъкан на страната", заяви Хафез Ганем, вицепрезидент на банката за Близкия изток и Северна Африка. "Броят на жертвите е опустошителен, но войната унищожи също институциите и системите, които са необходими за функционирането на обществата, а възстановяването им ще бъде по-голямо предизвикателство от възстановяването на инфраструктурата. И това предизвикателство само ще нараства с продължаване на войната", изтъкна той.

Ердоган: Усилията на Турция и Русия за Сирия са пример за международната общност

Усилията на Турция и Русия за решаване на кризата в Сирия са пример за международната общност. Това заяви турският лидер Реджеп Ердоган...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com