AP: САЩ предвиждат оттеглянето на Асад за март 2017 г.

3198
AP: САЩ предвиждат оттеглянето на Асад за март 2017 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на американския президент Барак Обама очаква, че процесът по предаване на властта в Сирия "най-добрия случай" ще приключи не по-рано от март 2017 година, съобщава агенция АР, която разполага с документ, подготвен от Белия дом за вътрешно ползване.

В графика, съставен от администрацията за чиновниците, занимаващи се със сирийската криза, не е посочена определена дата – съставителите на документа смятат, че действащият президент на Сирия ще "напусне" своя пост през март 2017 година, в същото време ще напусне страната и неговият "близък кръг".

Бивш премиер на Сирия ще води сирийската опозиция на преговорите с Асад

Бившият премиер от режима на Асад, Рияд Хиджаб, който излезе в опозиция през 2012 година, беше избран да ръководи делегацията на сирийс...

"При такова развитие на събитията от първите призиви на Обама за оставката на Башар Асад до неговото оттегляне ще изминат повече от пет години", отбелязва агенцията.

Графикът се основава на одобрен от ООН план, който придоби очертания на ноемврийската конференция във Виена. Според тази стратегия новите президентски и парламентарни избори в Сирия ще се състоят през август 2017 година. От момента на оттеглянето на Асад до избирането на нова власт страната ще се управлява от преходно правителство.

Според документа новият политически процес в Сирия трябва да започне през февруари 2016 година. Планът с посочването на 18-месечния период, отреден за предаването на властта, е одобрен от Съвета за сигурност на ОН през декември миналата година. Преговорите между сирийските власти и представителите на опозицията трябва да се състоят на 25 януари 2016 година, но съставът на делегатите от двете страни още не е определен.

Отбелязва се също, че разпускането на сирийското правителство е планирано за май тази година. След това преходните власти трябва да изложат програма на политически реформи, да назначат временен законодателен орган и към края на 206 година да подготвят проект за нова конституция на Сирия, който да бъде подложен на референдум в началото на 2017 година.

Част от опозицията в Сирия се съгласи да преговаря с Асад

След два дни преговори в саудитската столица Рияд, основните цивилни и въоръжени опозиционни сили в Сирия се споразумяха да започнат ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com