Арабските страни имат план за мир в Газа и за бъдеща държава на палестинците

1653
Арабските страни имат план за мир в Газа и за бъдеща държава на палестинците
Снимка: Getty Images

Арабските държави от Близкия изток планират до няколко седмици да представят план, който да включва прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".

Планът включва и нормализиране на отношенията на Израел със Саудитска Арабия и други държави, съобщава Financial Times.

Още: ЕП атакува Израел - иска край на войната, но при две условия

Палестинска държава

В същото време Израел ще трябва да се съгласи на "необратими" стъпки към създаването на палестинска държава.

Според материала САЩ и Европа също така ще се съгласят официално да признаят палестинска държава или да подкрепят пълноправното ѝ членство в ООН.

"Истинският въпрос е, че се нуждаете от надежда за палестинците, тя не може да бъде само икономически ползи или премахване на символите на окупацията", казва високопоставен служител от Саудитска Арабия пред FT.

Инициативата идва в момент, в който Израел е изправен пред нарастващ международен натиск да прекрати офанзивата си в обсадената Ивица Газа, а САЩ увеличават дипломатическите си усилия за предотвратяване на по-широка война и настояват за по-дългосрочно решение на проточилия се конфликт.

Още: "Хизбула" отхвърли призивите на САЩ за намаляване на ескалацията с Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в сряда определи войната в Газа като "разтърсваща" и добави, че е необходима палестинска държава, "която да дава на хората това, което искат, и да работи с Израел, за да бъде ефективна".

Когато във вторник саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан беше попитан дали Рияд ще признае Израел като част от по-широко политическо споразумение, той отговори: "Със сигурност".

"Съгласни сме, че регионалният мир включва мир за Израел, но това може да стане само чрез мир за палестинците чрез палестинска държава", каза той пред панел на Световния икономически форум в Давос.

Още: Вероятността за война с Ливан е голяма, смятат в Израел

Снимка: Getty Images

Нормализация между Израел и Рияд

По-късно във вторник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон остава фокусиран върху осигуряването на споразумение, което да доведе до нормализиране на отношенията на Саудитска Арабия с Израел като част от плановете за следвоенно време.

"Нашият подход е и остава фокусиран върху придвижването към по-голяма интеграция и стабилност в региона", заяви Съливан в Давос.

Само че има многобройни предизвикателства пред постигането на споразумение с Израел. След нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което загинаха най-малко 1200 израелци, официални лица от Тел Авив предупредиха, че войната в Газа ще продължи месеци, а премиерът Бенямин Нетаняху изключи възможността да работи с подкрепяната от Запада палестинска власт. Той отхвърля решението за две държави.

През декември израелският министър-председател заяви, че се "гордее", че е предотвратил създаването на палестинска държава, като добави, че "всички разбират какво щеше да се случи, ако бяхме капитулирали пред международния натиск и бяхме дали възможност за създаването на подобна държава".

Още: Гутереш от Давос: Войната между Израел и Ливан ще бъде катастрофа

Нетаняху председателства най-крайнодясното правителство в историята на Израел, което включва религиозни ционистки заселници - те открито призовават за анексиране на Западния бряг.

"Като се има предвид днешната политическа ситуация в Израел, нормализацията може би е онова, което може да изведе израелците от пропастта", казва високопоставеният арабски служител пред FT.

Преди атаката на "Хамас" на 7 октомври Саудитска Арабия се доближаваше до установяването на дипломатически отношения с Израел в замяна на съгласието на САЩ да сключат пакт за сигурност с Рияд и да подкрепят развитието на ядрените амбиции на кралството.

Представители на САЩ и Саудитска Арабия обсъждаха и палестинския елемент на сделката, който включваше замразяване на разширяването на израелските селища на Западния бряг, увеличаване на подкрепата за палестинската власт и установяване на път към решение за две държави.

Преди избухването на войната беше планирано Блинкен да посети Рияд в средата на октомври, за да обсъди плановете за палестинците. Нападението на "Хамас" и отговорът на Израел в Ивицата Газа прекъснаха този процес.

Още: Бъдещето на Ивицата Газа: Каква игра играят страните от Персийския залив?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com