Арест на неваксинирани във Филипините, ако излязат на улицата

5910
Арест на неваксинирани във Филипините, ако излязат на улицата
Снимка: Pixabay

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди да бъдат арестувани неваксинирани хора, които нарушават заповедите за оставане вкъщи, с цел да се ограничат "галопиращите" инфекции с коронавирус, причинени от варианта Омикрон.

Тази седмица правителството затегна ограниченията в Манила и няколко провинции и градове. На неваксинираните хора от 13-милионното население на столицата беше наредено да си останат вкъщи, след като броят на заразените се утрои през последните два дни. Здравните служители заявиха, че се очаква инфекциите да се увеличат още повече през следващите дни и да достигнат своя пик до края на месеца.

Стотици загинали заради тайфуна във Филипините

Броят на жертвите на тайфуна "Рай" във Филипините (с местно име "Одет") надхвърли 300 души, съобщи Националният съвет за намаляване на ...

"Тъй като това е национално извънредно положение, моята позиция е, че можем да ограничим хората, които не са си направили ваксини“, каза Дутерте в предварително записано съобщение. "Сега давам нареждане на кметовете да потърсят тези лица, които не са ваксинирани, и просто да ги помолят или да им наредят, ако може, да останат вкъщи. А ако откажат и излязат от дома си и обикалят из общината или навсякъде другаде, могат да бъдат задържани. Ако откажат, тогава длъжностното лице е упълномощено да арестува непокорните лица", добави той.

Ваксинацията срещу коронавирус е доброволна в страната с население над 100 милиона души, като досега по-малко от половината население е завършило ваксинацията си.

Дутерте заяви, че е "ужасен" от големия брой филипинци, които все още не са ваксинирани.

"Ако не си направите инжекция, излагате всички на опасност", каза той, тъй като вирусът "галопира в нашата общност, в нашата страна и в света".

7,2 по Рихтер разлюля Филипините

Земетресение с магнитуд 7,2 е станало край бреговете на остров Минданао на юг от Филипините. Има опасност от цунами, съобщават американ...

По данни на здравното министерство новите случаи на заразяване са нараснали до над 17 000, което е над три пъти повече от броя на заразените във вторник. С болестта са заразени 2,9 милиона души в страната, от които близо 52 000 са починали.

През октомври миналата година, след като инфекциите с коронавирус, причинени от варианта Делта, достигнаха своя връх, правителството разхлаби ограничителните мерки, за да съживи засегнатата икономика. Точно преди Коледа новите случаи на заразяване намаляха до няколкостотин дневно, но се увеличиха отново, когато семейства и приятели се събраха за празниците.

Съгласно по-строгите ограничения, които са в сила до средата на януари, неваксинираните жители трябва да си стоят вкъщи, освен ако не купуват стоки от първа необходимост или не спортуват. Ресторантите, парковете, църквите и козметичните салони ще работят с по-малък капацитет, а присъствените занятия и контактните спортове са преустановени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com