Извънредно положение и в Нур Султан, Казахстан

4768
Извънредно положение и в Нур Султан, Казахстан
Снимка: Senate of Kazakhstan

Президентът на Казахстан Касъм Джомарт Токаев подписа днес указ за въвеждане на извънредно положение в столицата Нур Султан, съобщи пресслужбата на държавния глава.

„Във връзка със сериозната и пряка заплаха за сигурността на гражданите и с цел осигуряване на обществената безопасност, възстановяването на законността и реда, защитата на правата и свободите на гражданите в пределите на град Нур Султан се въвежда извънредно положение за периода от 16:00 ч. на 5 януари до 00:00 ч. на 19 януари 2022 г.”, се казва в указа. За периода на извънредното положение в столицата ще действа и полицейски час от 23:00 до 07:00 ч. и ще бъде създадена комендатура. Властите ще засилят охраната на обществения ред, на особено важните стратегически обекти, както и на обектите, осигуряващи ежедневния живот на населението и функционирането на транспорта.

Въвеждат се ограничения за свободата на придвижване, включително на транспортни средства, ще бъдат правени редовни проверки на документите за самоличност на физическите лица, както и оглед на вещите им и на транспортните им средства. Ограничава се влизането в столицата и излизането от нея. Забранява се организацията и провеждането на мирни събирания, зрелищни, спортни и други масови мероприятия.

Забранява се продажбата на оръжия, боеприпаси, взривни вещества, специални средства и токсични вещества. Въвежда се специален режим за продажба на медикаменти, наркотични и психотропни вещества, прекурсори, етилов спирт и алкохолни напитки.

Временно ще бъдат иззети оръжията, боеприпаси и токсични вещества от физическите лица, а от юридическите заедно с оръжията, боеприпасите и токсичните вещества временно ще бъдат иззети бойното и учебното военно оборудване, взривни и радиоактивни вещества.

Тази сутрин президентът на Казахстан Касъм Джомарт Токаев подписа указ за въвеждане за две седмици на извънредно положение в областите Мангистау и Алмати, считано от 5 януари.

Причината за тази мярка са продължаващите трети ден протести заради повишените цени на втечнен газ.

Правителството на Казахстан хвърли оставка

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие оставката на местното правителство, което ще продължи да изпълнява задълженията си до...

От 1 януари 2022 г. страната извърши пълен преход на търговията с втечнен нефтен газ чрез стоковите борси. От Министерството на енергетиката казаха, че преди преминаването към електронни платформи за търговия цената на този вид гориво е била неизгодна за производителите, тъй като се е продавала на цена под себестойността.

Въпреки оставката на правителството и обещанието за намаляване на цените, протестите не стихнаха, а днес се стигна до сериозни сблъсъци между граждани и силите на реда.

Протестиращи нахлуха в сградата на кметството в Алмати, а малко по-късно медиите съобщиха, че няколко хиляди граждани са опитали да проникнат на територията на президентската резиденция в бившата столица на Казахстан и в крайна сметка са я превзели.

Президентът Токаев призова сънародниците си да проявяват благоразумие и да не се поддават на разрушителни призиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com