Атака срещу германска мисия в Афганистан взе жертви

1077
Атака срещу германска мисия в Афганистан взе жертви
Снимка: Getty Images/Guliver

Атака срещу дипломатическата мисия на Германия в афганистанския град Мазар-и-Шериф е била отбита, съобщиха от Бундесвера. Няма пострадали германци, но най-малко четирима афганистанци загинаха, над 120 са ранени. В района на консулството са се водили боеве, информира БГНЕС.

Талибаните поеха отговорността за смъртоносната атака срещу германското консулство в Мазар-и-Шариф като "отмъщение" за смъртта на цивилни граждани при удар на НАТО в Кундуз.

"Афганистанската Мона Лиза" влиза в затвора

Помните ли зеления, пронизващ поглед на афганистанското момиче от корицата на National Geographic, чиито портрет преди години стана и...

Нападението с пълния с взрив камион, управляван от очевиден самоубиец, уби най-малко двама и рани 84 души, включително десет деца. Пострадалият район в афганистанския град изцяло бе обграден от полиция, изпратени бяха подкрепления, хеликоптери летяха над центъра на града и района на консулството. Заради атаката германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер събра кризисен щаб в кабинета си в 23:30 часа българско време снощи (10 ноември).

Ударната вълна счупи прозорците "в радиус от няколко километра" и събуди местните жители. В нощта се чуваха плач и писъци от ужас. Повечето от ранените пострадаха от счупените стъкла, информират очевидци на случилото се.

Бунтовниците обясниха, че нападението е било "отмъщение" за въздушните удари на САЩ на 3 ноември в Кундуз (в североизточната част на страната), при които имаше най-малко 32 убити и 19 ранени цивилни, включително много жени и деца. Унищожени бяха и 22 къщи, според ООН. Тази нова грешка на американските сили, които участват в рамките на мандата на НАТО в операция „Решителна подкрепа”, предизвика гневни протести сред населението.

Американската армия потвърди, че нейните удари "много вероятно" са причинили жертви сред цивилното население и изрази "съжаление", но мисията на ООН в Афганистан (UNAMA) обяви, че стартира свое собствено разследване.

Няма пострадали български военни след ракетен обстрел на базата в Кандахар

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на базата на международната коалиция на летище Кандахар, Афганистан, съобщи...

Мазар-и-Шариф се смята за един от най-спокойните от големите градове в страната, страдаща от повтарящи се атаки на Талибаните. Но в същото време там е и една от трите основни бази на ВВС на Афганистан, възстановявана в момента с помощта на НАТО. Военновъздушните сили на САЩ и на Афганистан редовно подкрепят операциите на афганистанските сухопътни сили срещу талибанските бунтовници и тези от групировката „Ислямска държава” на изток. ООН наскоро осъди рязкото увеличение (+ 72% за една година) на жертвите на тези удари.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com