Башар Асад конфискувал активи на богатия си братовчед, възобновяват мирни преговори за Сирия

5555
Башар Асад конфискувал активи на богатия си братовчед, възобновяват мирни преговори за Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Сирийското правителство реши да изземе активи, притежавани от Рами Махлуф - братовчед на президента Башар Асад и един от най-богатите хора в Сирия - както и активи на съпругата и децата му, предаде Reuters. Агенцията се позовава на прегледан от нея правителствен документ.

Според документа, който е с дата 19 май и е подписан от сирийския финансов министър, "превантивната конфискация" има за цел да гарантира изплащането на дължими суми към сирийския държавен телекомуникационен регулатор.

Анализ: Има сериозна пречка пред Асад за въстановяване на Сирия

В крайно затруднено положение се намира сирийският президент Башар Асад днес. Той няма достатъчно средства, за да възстанови онази част...

Във видеопослание в неделя Махлуф заяви, че властите са му казали да се оттегли от ръководния си пост в мобилния оператор "Сириятел".

Правителството заявява, че "Сириятел" дължи 134 милиарда паунда, около 77 милиона долара при текущия курс на пазара. Отделна заповед ограничава Махлуф от държавни поръчки в продължение на пет години.

Махлуф, когото някога мнозина смятаха за човек от вътрешния кръг на президента и за най-големия бизнесмен в Сирия, разполага с империя от различни компании - от телекоми до фирми за недвижими имоти, строителство и петролна търговия.

Нови екзекуции са извършили джихадисти в Сирия

Екстремисти от групировката ИДИЛ екзекутираха 11 души при две атаки на пустинна магистрала в Източна Сирия. Islamic State Wilayat al...

Експерти твърдят, че именно той е принуждавал Асад да прокара множество закони в икономическата и данъчната сфера. Фактически на президента е оказван натиск да лобира интересите на милиардера и неговия клан.

Причината е, че средствата на Махлуф, играят голяма роля за финансирането на военните усилия на Асад, заявяват западни представители.

От известно време Махлуф е под домашен арест, като причините затова са няколко. Твърди се, че едната е "неподобаващо поведение" на милиардера и наследниците му. Синът на Рами Махлуф активно демонстрираше в социалните мрежи разкошния си начин на живот, разпалвайки с това гневът на живеещото в условия на война сирийско население.

Което естествено подронва имиджа и на самия Башар Асад, и на законната власт като цяло.

Военната сила зад Башар Асад - какво предизвикателство е за Турция?

Сирийските медии, а след тях и български, съобщиха, че при освобождаването на стратегическия важен град Саракиб в провинция Идлиб в Сир...

Но това са дреболии - на фона на действията на самия Рами Малуф. Той дължи на държавата пари, огромни пари за местните условия. Стотици милиони долари - данъци, неполучени от хазната. Махлуф има десетки фирми и се разбра, че далеч не всички си плащат данъците. Според някои милиардерът изобщо нищо не е плащал през годините на гражданската война.

Махлуф казва, че компанията му няма пари, за да плаща, и в тази връзка настоява властта да разработи адекватен механизъм, чрез който да бъде платено, "без да се ощетява компанията". Какво значи това? Изглежда става дума за компанията SyriaTel - на практика монополист на пазара за мобилни връзки. Ако е така, Махлуф де факто поставя ултиматум, защото Дамаск няма как да се справи без SyriaTel . Да я фалира или да я разори ще значи катастрофа. Едва ли не всеки сириец има нужда от нея. Всъщност Махлуф предложи на Асад самият президент да плати заради компанията.

Същевременно, воюващите страни в сирийската гражданска война са се съгласили да се съберат на преговори в Женева за бъдещата конституция на арабската страна. Това би създало поле за преодоляване на взаимното недоверие, каза специалният пратеник на ООН за Сирия Гейр Педерсен.

Норвежкият дипломат призова САЩ и Русия да играят по-активна роля в мирния процес. Педерсен не посочи дата за среща на конституционната комисия, която се опита миналата година, но не сполучи да постигне съществен напредък по темата за основния закон. Боевете в северозападна Сирия затихнаха от март насам, когато Турция, подкрепяща бунтовници срещу Башар Асад, се съгласи на примирие с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия