Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белият дом: Има различия между Израел и "Хамас" по споразумението за прекратяване на огъня

09 юли 2024, 06:09 часа • 2267 прочитания

Високопоставени представители на САЩ са в Кайро за преговори за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", но все още има различия между двете страни, заяви снощи говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

ОЩЕ: Хамас съобщи на Хизбула, че приема предложение за спиране на огъня в Газа

Кърби заяви, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс и пратеникът на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк са в Египет, където снощи са се срещнали със своите египетски, израелски и йордански колеги. Той добави, че през следващите няколко дни ще има последващи дискусии.

"Работим по този въпрос много, много усилено. И все още остават някои различия в позициите на двете страни, но нямаше да изпратим екип там, ако не смятахме, че имаме шанс ", каза Кърби. "Опитваме се да преодолеем тези различия по най-добрия възможен начин", добави той, пише БТА.

ОЩЕ: "Хамас" започва преговори за освобождаване на израелските заложници

Кърби също така повтори позицията на Вашингтон, че Израел трябва да направи повече за защита на цивилното население. 

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност каза и че не очаква промяна в поведението на Иран след избирането на относително умерения Масуд Пезешкиан за президент. Кърби добави че САЩ не са готови да възобновят ядрените преговори с Иран.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес