Цените на петрола се сринаха след неуспешната среща на ОПЕК

2103
Цените на петрола се сринаха след неуспешната среща на ОПЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Цените на петрола се сринаха, а акциите на стотици водещи световни компании поевтиняха след като срещата на държавите членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), проведена в неделя, приключи без резултат.

Целта на форума бе да бъде постигнато споразумение за замразяване на добива в световен мащаб, за да се стабилизира петролния пазар и да се повиши цената на нефта, пише Topnovini.bg.

ОПЕК: Малко е вероятно да намалим производството на петрол през юни

Малко вероятно е членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да вземат решение за намаляване на производствот...

16 държави, произвеждащи около половината от световния петрол, се събраха в неделя в катарската столица Доха, в опит да стабилизират петролния пазар. Това бе първият значителен опит да се координира производството между ОПЕК и страните извън организацията за последните 15 години.

На срещата участниците са се обединили около впечатлението, че основните показатели на пазарите в момента се подобряват, в сравнение със състоянието им през февруари, съобщават световните агенции.

Форумът, предвиден за формално подписване на предварително споразумение от февруари, премина под напрежение, създадено между Иран и Саудитска Арабия.

Най-големият производител - Саудитска Арабия заяви, че ще замрази добива на черно злато, но само ако всички останали държави от ОПЕК сторят същото.

Русия и няколко държави от ОПЕК замразяват производството на петрол

Най-големите световни производителки на суров петрол Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да замразят производството след разговор...

Фючърсите върху американския лек суров петрол се сринаха с 5,08 на сто до 38,31 долара за барел, докато тези върху сорта "Брент" спаднаха с 4,66 на сто до 41,09 долара за барел. Фючърсите върху петрола сорт "Брент" затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък.

Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба в азиатската борсова търговия, като цената на книжата на Santos се срина с 6,24 на сто, а тази на Oil Search падна с 4,08 на сто, докато Inpex се обезцени с 4,92 на сто.

Припомняме Ви, че в средата на февруари 2016 г. Русия и Саудитска Арабия, се съгласиха да замразят производството на петрол на нивата от януари т.г. Венецуела и Катар тогава също подкрепиха споразумението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com