Черният пазар на органи в Китай

4908
Черният пазар на органи в Китай
Снимка: Thinkstock

ВВС направи обширен репортаж от Китай, посветен на проблемите с трансплантациите в страната. Потребността от органи на донори много години се задоволяваха за сметка на затворници: органите им се изземаха след екзекуцията.

За тази практика, която не предвижда съгласие от страната на донора Китай бе подложен на сериозна международна критика и от 2015 година страната я прекрати .

Петте най-тежки индустриални бедствия в Китай

Китайският пристанищен град Тянцзин бе разтърсен от две масивни експлозии в сряда вечерта, убивайки най-малко 44 души и ранявайки 520, ...

Сега болните може да разчитат единствено на доброволци. Създадена е национална банка за органи, която на теория трябва да ги разпределя в съответствие с поредността и необходимостта на чакащите.

Тази система, обаче също допуска злоупотреби и хората с връзки напредват в списъка по-бързо от останалите.

Най-големият проблем, обаче, остава пропагандата на донорството сред китайците. Мнозина от тях смятат, че тялото е свещено и в знак на уважение към предците трябва да бъде запазено цяло. По тази причина процентът на донорите в Китай е един от най-ниските в света - 0,6 донора на 1 милион души.

В същото време властите заявяват, че  през 2015 година се очакват около 12 хил. трансплантации, което е повече в сравнение с използването на системата за донорство от затворниците.  Нуждаещите се от трансплантация са 300 хил. души, затова ръстът на операциите не може да се справи с дефицита.

Човек в мозъчна смърт даде шанс за живот на трима

Трима души получиха шанс за нов живот след благородното решение на близките на пациент, изпаднал в мозъчна смърт на 10 август т.г. в ...

Този дефицит довежда до появата на черен пазар. За няколко седмици кореспондентът на ВВС открива и убеждава за интервю младеж, който продал своя бъбрек.

21-годишният китаец разказва, че се е решил на продажбата, за да покрие разходите си, направени на хазарт. Той получил за органа си $7000.

Посредниците, които организирали операцията, той намерил в интернет. Първо те го отвели в болница, където му направили обстойни изследвания. След това, в продължение на няколко седмици живял в хотел, докато се търсел най-подходящия реципиент. Накрая го взели с кола, като по пътя носел превръзка на очите. Пътували около половин час по разбит селски път, докато стигнат до една ферма. Вътре всичко било оборудвано като истинска операционна. Имало лекари и сестри, които били готови да проведат операцията. На място била и жената, за която бил предназначен бъбрекът.

По думите на младежа, никой не говорел. Когато се събудил след упойката, той вече бил в друг град.

Присадиха китки на 8-годишно дете (СНИМКИ)

Хирурзи успешно присадиха китки на двете ръце на осемгодишно момче във Филаделфия. Така Сион Харви (Zion Harvey) става първият пациент ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com