Петте най-тежки индустриални бедствия в Китай

12710
Петте най-тежки индустриални бедствия в Китай

Китайският пристанищен град Тянцзин бе разтърсен от две масивни експлозии в сряда вечерта, убивайки най-малко 44 души и ранявайки 520, 66 от тях критично. Въпреки че точната причина за взривовете още не е ясна, има силни индикации, че се е запалил контейнер за превоз, пълен с експлозиви.

Инциденти от този вид са шокиращо чести в Китай, с не толкова добри стандарти по безопасност и нестабилна инфраструктура. Има поне пет големи индустриални бедствия, с които се е сблъсквал Китай в модерната си история.

1. Пожарът в птицефермата в Дехуей през 2013

Най-малко 119 души загинаха, а 54 ранени при огромен пожар, избухнал в птицеферма в североизточния град Дехуей. Пожарът най-вероятно е причинен от теч на амоняк, а смъртните случаи се дължат на факта, че надзорните органи във фермата рутинно заключвали вратите от външната страна в работно време, за да се избегне работниците да обикалят около сградата.

Взривът в Тянцзин е предизвикал две земетресения (видео)

Щетите от огромната експлозия в китайския пристанищен град Тянцзин, която стана факт снощи, вече почват да излизат наяве. Тянцзин е при...

2. Срутването на мина в Шанси през 2008

Общо 281 души загинаха, след като мина се срива през септември 2008 година след активизирането на кално свлачище в провинция Шанси. Докато властите първоначално се опитват да оправдаят катастрофата с необичайно силния дъжд, скоро се оказва, че лошото прилагане на стандартите за безопасност в мината са в основата на трагедията.

3. Взривове в мините в Лаобайдонг през 1960

Много от най-тежките бедствия в Китай се случват в пословичните му опасни мини. От тях, една от най-тежките катастрофи се състои в Лаобайдонг през май 1960 година, когато експлозия на метан убива 684 души. Смята се, че това е най-лошият инцидент от създаването на Китайската народна република през 1949 година. Тогава всички новини са потулени от китайските власти, докато се появяват през 1992 година.

4. Бедствието в Бънси през 1942

Чудовищна експлозия в китайски град, по-голям от България

Огромна експлозия разтърси северния пристанищен китайски град Тянцзин. Според официални данни в града живеят 11 млн. души. Съгласно ин...

Смес от газ и въглищен прах, причинени от масивна експлозия във въглищната мина Хонкейко близо до Бънси в китайската провинция Ляонин, убиват 1549 души. Смята се, че това е най-голямата трагедия с мина в историята. За Китай това, обаче, не е най-лошото индустриално бедствие.

5. Трагедията с язовира Банцяо през 1975

На 8 август 1975 година, язовирът Банцяо – намиращ се на 750 км. западно от Шанхай – се пропуква след необичайно проливни дъждове, причинени от масивен тайфун. Това остава най-голямото подобно бедствие в Китай. Въпреки че броят на убитите варира, повечето доклади посочват най-малко 100 000 жертви от непосредственото наводнение. Смъртните случаи следствие на глад и болести увеличат броя на загиналите на 220 000. Общо 10 милиона души са засегнати от бедствието. След наводнението китайските власти започват инспекция на язовирите в търсете на причините за станалото. Хидрологът Чен Шинг, чиито критики не са били отбелязани по време на строежа на язовира Банцяо, е върнат, за да помогне при прочистването на речните канали и последвалото повторно строителство на Банцяо. 

Автор: Руслан Трад

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com