Давутоглу: Не се готвим за военна операция в Ирак

6027
Давутоглу: Не се готвим за военна операция в Ирак

Турският премиер Ахмет Давутоглу опроверга, че разполагането на турски войници в околностите на град Мосул, северен Ирак, е прелюдия към военна операция в Ирак.

Лагерът Башика, на 30 км северно от Мосул, е тренировъчен лагер създаден в подкрепа на доброволците, които се бият срещу тероризма, каза Давутоглу в изявление по телевизията.

Турция нахлу в Ирак, Вашингтон се разграничи

Турция изпрати своя военна част в северния иракски град Мосул. Действията на Анкара предизвика незабавната ответна реакция в Ирак. 130...

Багдад поиска от Турция незабавно да изтегли от Ирак турски военнослужещи, разположени край втория по големина град в страната, който също така е и важен център на петролната индустрия.

Иракските власти настояват Турция да изтегли незабавно частите си, изпратени да обучават въоръжени иракски групи без одобрението на правителството в Багдад, се посочва в комюникето на кабинета на премиера Хайдар ал Абади.

Разполагането на турски сили е сериозно нарушение на иракския суверенитет, се подчертава в комюникето на премиера.

Според Анадолската агенция близо 150 турски войници са пристигнали в петък в околностите на Мосул – град окупиран от джихадистката групировка "Ислямска държава" – за да обучават иракските кюрдски сили.

Ердоган иска властта в Турция да остане само в президента, премиерският пост да се премахне

„Двойната система“ на управление в Турция трябва да бъде премахната, каза турският президент Реджеп Ердоган, по отношение...

Турският контингент, подкрепен от 20-25 танка, е разположен в района на Башика. Присъствие на турски войници в северен Ирак има от две години и половина в рамките на споразумение за сътрудничество и неговата цел е обучаване на пешмергите, частите на автономния район на иракски Кюрдистан, уточнява турската агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com