Давутоглу си пожела Асад да си беше останал в Москва, Ердоган говори само за кюрдите

3880
Давутоглу си пожела Асад да си беше останал в Москва, Ердоган говори само за кюрдите
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган проведе телефонен разговор с Путин по повод визитата на Асад в Русия, съобщи турският в. „Хюриет“. Ердоган изрази притесненията си от сирийски удари срещу Алепо, които според него биха могли да предизвикат нова бежанска вълна, информира БГНЕС.

Според агенция Ройтерс турският държавен глава е изразил необходимостта да се води „борба срещу всички терористични групи“, подчертавайки връзката между военното крило на организацията на сирийските кюрди и турската Кюрдска работническа партия (ПКК).

Путин говори с Асад, Кремъл не дава подробности извън тривиалното

Руският президент Владимир Путин и сирийският му колега Башар Асад са се срещнали в Москва снощи, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий ...

„Ако Асад беше останал по-дълго в Москва, сирийският народ щеше да си отдъхне спокойно. Ако той бе останал (в Москва), Сирия щеше да започне истински преходен период”, заяви на свой ред пред журналисти турският премиер Ахмет Давутоглу. Според него докато сирийските бежанци, които са повече от 5 милиона, не започнат да се връщат в дома си, преходен период няма да настъпи.

Формулата за решение на кризата в Сирия трябва да включва сваляне на президента Башар Асад. „Без значение какво се обсъжда при затворена врата, нуждаем се от формула, която да гарантира оттеглянето на Асад”, изтъкна Давутоглу.

В същото време Турция обяви, че е готова да посрещне нов бежанска вълна от Сирия. Турция се подготвя за започването на нова бежанска вълна от Сирия, щом армията на президента Башар Асад , подкрепени от руски самолети, започнаха нова офанзива в страната. „Готови сме за нея, ако се случи. Направена е подготовка те (бежанците) да бъдат подслонени в близост до (град) Килис“, каза турски представител на властта, пожелал анонимност. Според него в близост до града вече е построен лагер за настаняване на имигрантите.

Турция е приела над 2,2 млн. бежанци от началото на конфликта в съседна Сирия преди 4 години.

Хиляди ирански войници в офанзива срещу сирийските бунтовници

Групи от ирански войници пристигат в Сирия през летище в провинция Латакия. За това съобщава Ал Джазира, цитирайки местни източници, до...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com