Десетки палестинци са убити, докато чакат помощи в Газа: Израел отрече да стои зад атаката

813
Десетки палестинци са убити, докато чакат помощи в Газа: Израел отрече да стои зад атаката
Снимка: Getty Images

Министерството на здравеопазването на Газа съобщава за най-малко 20 убити и 155 ранени от израелски обстрел, докато са чакали помощ в четвъртък (14.03). Израелската армия отрече да стои зад атаката и каза, че прави оценка на инцидента, съобщава CNN.

Очаква се броят на жертвите да нарасне, тъй като пострадалите все още се насочват към болница, според Мохамад Граб, лекар в спешното отделение в болница Ал Шифа. Очевидци казват, че районът е бил ударен от нещо, което според тях е звучало като танков или артилерийски огън.

Атаката е извършена на фона на изключителен глад и бедност поради строгите ограничения на Израел върху помощта, влизаща в Газа, където повече от половин милион души са на ръба на глада, според агенциите на ООН.

Още: Кипър изпраща втори кораб с помощи за Газа

Снимка: Getty Images

Министерството на здравеопазването казва, че инцидентът е „резултат от това, че израелските окупационни сили са се насочили към събиране на граждани, чакащи хуманитарна помощ на кувейтското кръгово кръстовище в Газа“. Кувейтското кръгово кръстовище в град Газа стана известно като район, където камиони с хуманитарна помощ раздават храна, привличайки тълпи от хора, отчаяно търсещи провизии. Говорителят на гражданската защита на Газа Махмуд Басал обвини Израел, че стои зад атаката в изявление късно в четвъртък (14.03). „Израелските окупационни сили все още практикуват политиката на убийство на невинни граждани, чакащи хуманитарна помощ в резултат на глада, настъпил в северната част на Ивицата Газа“, казва Басал.

Позиция на израелските отбранителни сили

Израелските отбранителни сили отрекоха да са отговорни за атаката в кратко изявление пред CNN в петък (15.03). „Докладите, че израелските сили са нападнали десетки жители на Газа в пункт за разпределяне на помощи, са неверни“, се казва в изявлението. Израелските военни казаха, че оценяват „инцидентът със задълбочеността, която заслужава“.

Още: Израел: ООН трябва да организира повече конвои за северната част на Газа

Израел настоява, че „няма ограничение“ за количеството помощ, която може да влезе в Газа. Режимът му за инспекция на камиони с помощ обаче означава, че само малка част от количеството храна и други доставки, които са влизали в Газа ежедневно преди войната, влиза сега.

През последните седмици се съобщава за няколко смъртоносни атаки от израелски войници срещу тълпи от цивилни, редящи се за помощ.

Джейми Макголдрик, хуманитарен координатор на ООН, който се завърна от двудневно пътуване до Газа, предупреди, че гладът там е достигнал „катастрофални нива“. Адел Ходр, регионален директор на офиса на УНИЦЕФ в Близкия изток и Северна Африка, казва, че „хората са гладни, изтощени и травматизирани. Мнозина се вкопчват в живота.”

Още: "Хамас" представи условията си за примирие в Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com