Джо Байдън убеждавал Нетаняху да прекрати операцията в Газа

2439
Джо Байдън убеждавал Нетаняху да прекрати операцията в Газа
Снимка: Getty Images

При разпалването на конфликта в Близкия изток американският президент Джо Байдън подкрепи действията на Израел в публичните си изявления, но частно призовавал премиера Бенямин Нетаняху да спре военната операция възможно най-скоро, съобщава портала Axios, позовавайки се на източници от правителствата на САЩ и Израел.

Според тези данни експерти предупреждават американската администрация за опасността от обостряне на конфликта в Близкия изток от края на април, но Белият дом първоначално не отдава особено значение на това. „Израелско-палестинският конфликт получи нисък приоритет“, твърди вестникът.

За пример: Хиляди евреи и араби излязоха заедно на митинг за мир между Израел и Палестина (ВИДЕО)

Митинг в подкрепа на мира и палестинско-еврейското партньорство се проведе в центъра на Тел Авив, според правозащитната организация "Ша...

Тъй като конфликтът ескалира в остра фаза, Байдън взима решение, според което Вашингтон няма да се намесва активно, а вместо това ще се опита да разреши кризата чрез "интензивна, но тиха" дипломатическа ангажираност с Израел и Египет. В същото време Байдън публично застана на страната на Израел, но частно настоявал израелските власти да прекратят военната операция и да предприемат действия възможно най-скоро, за да намалят броя на потенциалните цивилни жертви. В същото време ръководителят на Белия дом решава, че САЩ няма да призовават открито за прекратяване на огъня.

Едва след като Вашингтон стигна до заключението, че Египет е ефективен посредник, който може да убеди палестинското радикално движение „Хамас“ да спре да обстрелва Тел Авив, Байдън реши да призове за прекратяване на огъня за първи път, според източниците на портала.

През цялото това време той редовно се обаждал на Нетаняху, призовавайки го да спре военните действия. Общо за 11 дни има шест обаждания до израелския премиер, както и по един разговор с палестинския президент Махмуд Абас и египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси.

Според източници на Axios, по време на едно от последните телефонни обаждания, Байдън казал на Нетаняху: "Не можете да контролирате развитието на събитията. Египет има добро предложение. Мисля, че е време да прекратим това". Според тези твърдения израелският министър-председател отговорил на шефа на Белия дом, че му трябват още 24 часа, за да завърши операцията, но след това публично обяви, че няма да определя никакви времеви рамки. „Белият дом реши да го пусне, знаейки, че Нетаняху играе с електората си“, пише Axios. Между призива на Байдън до Нетаняху да се съгласи с предложените условия за прекратяване на огъня и решението на Израел да спре военната операция в резултат на това, изминават само 24 часа. 

Задкулисна намеса на САЩ води конфликта Израел-Палестина към край

Американските власти се надяват на скорошно облекчаване на напрежението между Израел и Палестина и са уверени, че тяхната „задкул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com