Експерт: Извинението на Турция към Русия е станало повод за атентата в Истанбул

1899
Експерт: Извинението на Турция към Русия е станало повод за атентата в Истанбул
Снимка: Gettyimages.com

Извинението на Турция към Русия може би е било удобен повод за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул, при който загинаха 36 души, а над 140 бяха ранени. България обаче е една от страните, които добре охраняват летищата си, в сравнение с други европейски държави. Това каза експертът по антитероризъм Славчо Велков.

Без съмнение е мегатерористичен акт, може би най-значимият за Турция през последните години, по-значим по мащаби от тези в Анкара, Истанбул и Диарбекир от последните месеци, каза още Велков пред bTV.

След атаката в Истанбул: Ердоган поиска "съвместна борба“ срещу тероризма

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган призова за „съвместна борба“ срещу тероризма след тройната самоубийствена атака н...

Той допълни, че може да свърже най-малко три неща с подобен акт: призива на говорителя на „Ислямска държава“ (ИД) отпреди около месец, който призова за актове по време на свещения месец Рамазан; по това време точно преди две години беше обявен халифатът в Ирак, т.е. датата е с вързана с появата на (ИД); размразяването и възстановяването на отношенията с Русия, която е един от най-големите врагове на ИД.

Нападението е подготвено предварително, но извинението към Русия може да е било удобен повод за насрочване на датата на атентата. Това извинение е акт с много политически последици.

При терористичния акт на летище „Ататюрк“ са загинали 36 души, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм. Ранените са близо 150. Сред жертвите и пострадалите няма българи, увериха от външното ни министерство. Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски коментира пред Нова телевизия, че само трима студенти са поискали помощ, защото са нямали достатъчно пари къде да се настанят. Няма данни и сред жертвите да има каквито и да е чужди граждани.

 

"Ислямска държава" стои зад атаката на летището в Истанбул, атентаторите са убити

Терористичната организация "Ислямска държава" стои зад атентата на летището в Истанбул, при който загинаха най-малко 32 души, а повече ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия