Ердоган отново с остро предупреждение към САЩ за Сирия

2986
Ердоган отново с остро предупреждение към САЩ за Сирия
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща, че Турция няма да позволи на САЩ да забавят създаването на "безопасна зона" в Северна Сирия, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Припомняме, че Анкара и Вашингтон по-рано този месец се договориха след трудни преговори за създаване на буферна зона между турската граница и сирийските райони, контролирани от подкрепяната от САЩ кюрдска милиция (YPG).

Ердоган иска стокообмен с Русия от 100 млрд. долара

Президентът Реджеп Тайип Ердоган пристигна в понеделник в Москва за третата си среща тази година с руския си колега Владимир Путин за ц...

Съюзниците в НАТО се съгласиха да създадат център за съвместни операции, за който Турция заяви през уикенда, че с пълен капацитет.

"Никога няма да допуснем закъснение, подобно на това в Манбидж. Процесът трябва да напредне бързо", каза Ердоган, цитиран от CNN.

Турция и Съединените щати договориха през май миналата година пътна карта, включваща изтеглянето на кюрдските звена от Манбидж в Северна Сирия. "Споразумението, постигнато със САЩ за изчистване на изток от Ефрат от кюрдите и създаване на безопасна зона, е правилната стъпка", посочи Ердоган след завръщането си от посещението в Русия.

Той каза, че кюрдската милиция е "приложила трик в Манбидж" и не се е оттеглила. Турция многократно е обвинявала САЩ в забавяне на предишната сделка.

Анкара казва, че YPG е терористичен клон на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води бунт в Турция от 1984 г.

Ердоган: Извеждането на кюрдските отряди е условие за запазване на териториалната цялост на Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че условието за запазване на териториалната цялост на Сирия е изтеглянето на кюрдските с...

ПКК е в черния списък на Анкара като терористична групировка, както и на САЩ и Европейския съюз. Но САЩ работиха в тясно сътрудничество с YPG в борбата срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“.

Отношенията между Турция и САЩ бяха особено напрегнати заради американската подкрепа за YPG, но остават и други въпроси, включително непредаването на мюсюлмански проповедник, установен в Пенсилвания, обвинен за неуспешния преврат през 2016 г. в Турция.

Ердоган обаче заяви, че съвместните патрули на САЩ и Турция ще "стартират скоро" като част от последното споразумение за Северна Сирия. Той каза, че турски сили и бронирани превозни средства вече са на границата, добавяйки: "Ние сме в състояние да направим всичко във всеки момент".

Междувременно Ердоган се е чул по телефона с Доналд Тръмп, като двамата лидери са обсъдили последните събития в Сирия и конкретно в Идлиб. Фокус в разговорите според Анадолската агенция са били и отношенията на Анкара с Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com