Ердоган: Сделката за зърно през Черно море не трябва да е обвързана с време

1196
Ердоган: Сделката за зърно през Черно море не трябва да е обвързана с време
Снимка: Kremlin.ru

Страните по споразумението за износ на украинско зърно, което позволява да достига до световните пазари през Черно море, трябва да се споразумеят за удължаването му след изтичането му на 18 ноември. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Той добави, че не е правилно да се поставя срок на действие на зърнения коридор. "Заявихме, че колкото по-дълго се спазва срокът, толкова по-прецизен ще бъде той", каза той.

Изразявайки мнение, че броят на африканските държави, които получават хранителни доставки от този коридор, може да бъде увеличен, Ердоган заяви, че с руския президент Владимир Путин са се съгласили, че такава стъпка може да бъде предприета в името на африканските държави. "Не би било справедлив подход да оставим Африка настрана и да изпратим зърното в Европа", каза Ердоган.

Съдбата на сделката за зърното след 18 ноември, когато изтича срокът ѝ, все още не е решена, заяви в събота руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин.

По време на пресконференция в Женева след среща с представители на ООН във връзка със сделката за зърното Вершинин каза, че решението за удължаване на срока трябва да вземе предвид всички аспекти. Той отбеляза, че сделката се състои от две части и тази, която предлага отмяна на санкциите върху износа на руски храни, не се изпълнява.

"Невъзможно е тук да не се споменат терористичните атаки, които украинската страна извърши на Кримския мост. И терористичната атака срещу Севастопол, където са разположени кораби, които осигуряват хуманитарен коридор, през който преминават сухотоварни кораби или други плавателни съдове като част от изпълнението на тази сделка за черноморското зърно", каза заместник-министърът, пише БГНЕС.

Вершинин окачестви като "лицемерие" обвиненията на Запада срещу Русия, които прехвърлят върху нея отговорността за продоволствената криза.

Той изтъкна, че зърнената сделка е била сключена с цел да се доставят храни на бедните страни, а сега по-голямата част от зърното отива в ЕС.

Ердоган: Опитваме се да отворим "коридор на мира” между Русия и Украйна

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се надява да проведе разговори с руския лидер Владимир Путин през следващите дни до срещата...

"Лицемерието в този случай, както се казва, боде очите. Когато обръщаме внимание на това, че зърното отива в ЕС, ни се казва, че може би има полза от него за по-нататъшна преработка.

"Ние казваме - добре, тогава нека да видим каква е крайната точка на предназначение на тези товари. Ако говорим за нуждаещите се страни в Африка, Азия, Латинска Америка, това е едно. Ако говорим за доставки за Европейския съюз, тогава тези предишни изявления за заплахата от глад са просто абсолютно лицемерни", каза той.

В отделно изявление руското външно министерство заяви, че "само осигуряването на безпрепятствен достъп на руски храни и торове до световните пазари ще позволи да се постигне ценова стабилизация и да се гарантира бъдещата реколта".

То добави, че хуманитарните задачи за предоставяне на помощ на нуждаещите се страни и намаляване на заплахата от глад не трябва да се политизират и да стават обект на едностранни санкции. 

ОЩЕ: Зеленски: Украйна работи усилено за разширяване на износа на зърно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com