Ердоган: Турция може да строи собствени самолетоносачи

2668
Ердоган: Турция може да строи собствени самолетоносачи

Турция е способна сама да построи свои самолетоносачи. Това заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган.

„Няма никакви препятствия за производството на собствен самолетоносач. То е напълно възможно с решителни правителство и страна. Турция не може да мързелува по отбранителните и военните въпроси“, посочи Ердоган, цитиран от „Фокус”.

Изказването му е на фона на нестихващото напрежение по оста Анкара – Москва с по-ранните обвинения на турския президент, че Черно море е станало „руско езеро”. Само преди дни у нас избухна краткотрайна политическа криза след оферта за съвместни действия на ВМФ на Турция, Румъния и България.

Ердоган посочи, че турският флот може да започне производството на самолетоносачи от 2021 г. Така те биха се превърнали в поредния мегапроект, готвен за 100-годишнината на съвременната турска държава (2023 г.).

Според информации от началото на годината в западната и турската преса, работата по самолетоносача е в ход от близо десетилетие и плавателният съд се изгражда в истанбулска корабостроителница. Корабът ще се казва „Анадолу”, ще струва над 1 млрд. долара и ще може да превозва и войници и бойна техника. Той ще бъде кораб тип „амфибия”.

Според различни източници, на борда ще има 10 изтребителя F-35B, 12 вертолета, 94 танка, 700 войници и напълно оборудвана полева болница. Целта е самолетоносачът да има „междуконтинентални” възможности.

Ако „Анадолу” стане реалност, южната ни съседка ще влезе в престижния клуб на държавите, които могат да си позволят да поддържат свои авионосци. В момента те са 9 – Бразилия, Китай, Франция, Индия, Италия, Испания, Тайланд, САЩ и Русия.

Скандал около Ердоган, дипломата му за висше образование може да се окаже фалшива

Дипломата за висше образование на турския президент Реджеп Тайип Ердоган може да се окаже фалшива. Ако тези съмнения се потвърдят, това...

Вероятно именно последната страна в този списък в момента е от най-голям интерес за турското военно и политическо ръководство.

Руският флот към момента притежава само един действащ самолетоносач – строеният по времето на СССР „Адмирал Кузнецов”, който преди година беше модернизиран. Неговата основна база е Североморск, но през последните години е бил и в Средиземно море.

Самолетоносачът е изключително мощно въоръжен – с противокорабни ракети, многоцевни зенитни оръдия и зетнино-ракетни комплекси. Авиокрилото му включва изтребители Су-33 и МиГ-29, щурмови Су-25 и вертолети за разузнаване и борба с морски съдове.

"Адмирал Кузнецов" е по-скоро изключение от руската военноморска доктрина, която не залага на самолетоносачите по начина, по който това правят например в САЩ.

Дали до 2021 г. Русия и Турция ще изгладят противоречията помежду си, или "Анадолу" ще даде началото на още по-силна милитаризация на черноморския регион - тепърва ще разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com