ЕС призова Турция за прозрачност и безпристрастност

31362
ЕС призова Турция за прозрачност и безпристрастност
Снимка: БГНЕС

Европейският комисар за разширяването Щефан Фюле днес призова Турция да се отнася по „прозрачен и безпристрастен” начин към разследванията, които се водят във връзка с избухналия наскоро мащабен корупционен скандал, предаде AFP.

„Призовавам Турция като страна кандидат за членство в ЕС да се ангажира със спазването на политическите критерии за присъединяването и да предприеме всички необходими мерки, за да може в крайна сметка подозренията за корупция да бъдат разследвани без дискриминация и фаворитизъм, а по прозрачен и безпристрастен начин”, заяви Фюле в свое комюнике.

Вътрешни битки в турската управляваща партия

Според Жан Марку - специалист по Турция и преподавател по политически науки в Гренобъл, корупционният скандал, който разтърсва странат...

В същото време турският министър на енергетиката Танер Йълдъз категорично и самоотвержено защити сина на премиера Реджеп Тайип Ердоган – Билял Ердоган, който от вчера стана обект на сериозни подозрения за корупция в различни медии, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Министърът на енергетиката окачестви като „безпочвени” и „недоказуеми” и трите твърдения по отношение на Билял Ердоган. Става въпрос за сериозните подозрения, че на фирмата, в която е съдружник синът на премиера Ердоган, е възложено строителството на термична електроцентрала, без да се проведе задължителната тръжна процедура, или в сериозно нарушение на закона за провеждане на търгове. Второто твърдение касае искането и разрешението за строителство на трафопост на фондация, в която членува Билял Ердоган. Третото подозрение/твърдение е за неправомерно получено разрешение за експлоатация на минен рудник, посочи още информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com