ЕС се тревожи за официалното признаване на Йерусалим за столица на Израел

2297
ЕС се тревожи за официалното признаване на Йерусалим за столица на Израел
Снимка: iStock/Guliver

В понеделник Федерика Могерини обсъди с външния министър на Йордания Айман ас-Сафади последиците в случай, че САЩ признаят Йерусалим като столица на Израел. Изявлението ѝ след срещата беше публикувано официално чак днес, 5 декември.

"Още в началото на тази година Европейският съюз беше достатъчно ясен, че очаква критична реакция на последствията, които подобни едностранни решения или действия могат да нанесат върху статута на Йерусалим. Това може да доведе до сериозни негативни последици в общественото мнение в различните държави", гласи част от документа, пише БГНЕС.

Турция: Ако САЩ признаят Йерусалим за столица на Израел, ше има нов конфликт в Близкия Изток

Може да има нов конфликт в Близкия Изток, ако САЩ признае Йерусалим за столица на Израел. Това заяви вицепремиерът на Турция Бекир Боз...

В него се подчерта още, че ЕС остава ангажиран с мирния процес в Близкия изток и е готов да допринесе за подновяването му, включително и в рамките на "квартета" (заедно с Русия, САЩ и ООН).

Междувременно стана ясно, че Държавният департамент на САЩ е предупредил американските посолства по света за необходимостта от подобряване на сигурността малко преди президентът на страната да обяви решението си за посолството на САЩ в Израел. Това съобщи вестник Politico, позовавайки се на свои източници от външнополитическото ведомство на САЩ.

По данни на информаторите, предупреждението е било изпратено още миналата седмица чрез класифицирани комуникационни канали. В него се посочва "огромната загриженост на САЩ" за риска от проява на насилие срещу американските посолства след предстоящото изявление на президента.

Припомняме, че през юни американският Сенат одобри резолюция, която призовава администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999 г. Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците, тъй като Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт.

Арабската лига предупреди, че признаване на Йерусалим като столица на Израел ще доведе до насилие

Ако американският президент Доналд Тръмп признае Йерусалим за столица на Израел, това ще засили фанатизма и насилието и никак няма да е...

В края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп обаче посочи, че е време да удовлетвори молбата на Израел и се очаква в сряда (6 декември) той да обяви официално, че подкрепя твърденията на Израел, че Йерусалим е столица на еврейската държава.

Срещу преместването на дипломатическата мисия на САЩ в Йерусалим са се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис, които смятат, че такъв ход може да застраши американските дипломати и военни в Близкия изток и в държави с преобладаващо мюсюлманско население.

Статутът на Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт. Палестинците се стремят да обявят източната част на града за своя столица, а Израел смята Йерусалим за своя "единна и неделима" столица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com