Филипините уведомиха генералния секретар на ООН за оттеглянето си от МНС

851
Филипините уведомиха генералния секретар на ООН за оттеглянето си от МНС
Снимка: Getty Images/Guliver

Филипините уведомиха официално генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за прекратяването на членството си в Международния наказателен съд. Това съобщи в петък зам.-говорителят на Гутериш – Фархан Хак.

"Постоянният представител на Филипините (Теодор Лочсин – бел.авт) се срещна с началник-щаба на генералния секретар на ООН Мария Луиза Рибейро Виоти снощи и й предаде вербална нота, с която уведомява генералния секретар за решението на Филипините да се оттегли от Римския статут на Международния наказателен съд", заяви Хак.

Най-активният вулкан на Филипините изригна (ВИДЕО)

Фонтани от лава, приличащи на фойерверки, биват изхвърляни на височина до 700 м. над Майон, най-активния вулкан на Филипините. Над 40 ...

Припомняме, че на 14 март президентът на азиатската страна Родриго Дутерте обяви незабавното си оттегляне от ратификацията на Римския статут. Решението беше взето, след като месец по-рано съда в Хага оповести, че започва "предварително разследване" на кървавите репресии на Дутерте, свързани с обявената от него война на наркотиците, които предизвикаха международна загриженост.

По данни на филипинската полиция, от 2016 година в страната са били убити близо 4000 "заподозрени" за участие в накотрафика. Правозащитните организации обаче твърдят, че броят на жертвите е поне три пъти по-висок от съобщенията от властите.

Филипинският лидер, обвиняван в подстрекаването на убийствата чрез въодушевяващи речи, доведе ситуацията до това, че Филипините станаха първата страна в Югоизточна Азия, подложена на предварителна проверка от прокурора на МНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com