И Бахрейн къса дипломатически отношения с Иран

3480
И Бахрейн къса дипломатически отношения с Иран

Кралство Бахрейн обяви, че къса дипломатически отношения с Иран, след като това стори Саудитска Арабия. Иранските дипломати имат 48 часа, за да напуснат страната.

"Кралство Бахрейн взе решение за прекъсване на дипломатическите отношения с Ислямска република Иран и изисква от всички служители на дипломатическата мисия да напуснат кралството в рамките на 48 часа. Кралството също така закрива своята дипломатическа мисия в Иран и отзовава всичките ѝ служители", съобщава агенция BNA, цитирана от РИА Новости.

Бахрейн изгони посланика на Иран

Бахрейн отзова посланика си от Иран. Наредено е пратеникът на Техеран да напусне страната в рамките на 72 часа, като Иран е обвинен, че...

Както обяснили властите, решението е свързано с намесата на Иран в делата на Бахрейн и арабските монархии в Персийския залив, с "подлите нападения" срещу посолството и консулството на Саудитска Арабия в Иран и е призвано да защити сигурността в региона.

В неделя външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр за късане на дипломатическите отношения с Иран заради "откровената намеса във вътрешните дела на Кралството, вражески действия в региона и нападение срещу посолството на кралството в Техеран и консулството в гр. Машхад".

Инцидентите се случиха в събота в рамките на протестна акция срещу решението на Саудитска Арабия да екзекутира известния шиитски проповедник Нимр ан Нимр. Съобщението за неговата екзекуция предизвика недоволство сред шиитските политически и религиозни дейци на ислямския свят. Генералният секретар на ООН Пан Ки-мун изрази обезпокоеност от случилото се.

Проповедникът Нимр ан Нимр е задържан от властите на Саудитска Арабия през 2012 година след протестна акция в източната част на страната. През 2014 година той е осъден на смърт по обвинение в подбуждане на омраза, неподчинение на краля и създаване на терористична клетка с цел атаки срещу служители на реда.

Кралят на Бахрейн забрани протестите в столицата

Кралят на Бахрейн забрани протестите в столицата Манама в навечерието на голяма демонстрация на опозицията, планирана за средата на авг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com