ИД започнала да сече собствени златни монети

10994
ИД започнала да сече собствени златни монети

Екстремистите от терористичната групировка "Ислямска дължава" (ИД) започнали да секат собствени златни монети. Както пише в броя си от сряда британският "Дейли телеграф", новата валута, която има намерение да пусне в обращение ИД, се нарича "ислямски динар".

Точно така са се наричали златните монети, използвани през 30-те години на VII век във времената на халифа Осман, които са използвани за образец от ислямистите.

Изданието цитира съобщения в социалните мрежи, както на противници на терористичната организация, поставила си за цел създаването на халифат в Близкия Изток, така и на нейни привърженици.

На снимки на монетата, публикувани в социалните мрежи, се виждат новите златни монети с логото на ИД, препратки към Корана и карта на света.

Равностойността на един "ислямски динар", който както се очаква може да влезе в обращение скоро, е равна на около 139 долара.

Информации за пускането на собствена парична единица от ИД имаше и през ноември м.г. Тези планове, според информации на медиите, се основаваха на доходите, получавани от продажбата на петрол от превзетите нефтени кладенци, както и от постъпленията от рекет, ограбване на банки и отвличания. По данни на ООН групировката ИД е причастна към извършването на престъпления срещу човечеството и прилага чистки по религиозен и етнически признак.

"Ислямска държава" e ислямистка терористична организация. През 2013-2014 г. се подвизава под името "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) най-вече в Ирак и Сирия. През юни 2014 г. обяви създаването на окупираните територии на "ислямски халифат" (държава с шериатска форма на управление) и се преименува на "ислямската държава". Според оценки на ЦРУ броят на участниците в групировката е около 30 хиляди души, а иракски служители съобщават за около 200 хиляди. В редиците на ислямистите се бият граждани на 80 държави, сред които Франция, Великобритания, Германия, Мароко, Саудитска Арабия, САЩ, Канада, Русия, други страни от бившия Съветски съюз. Според някои данни сега ИД контролира 40% от територията на Ирак и около 50% от Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com