Индия забрани филма за груповото изнасилване от 2012 г., влошавал имиджа й

31640
Индия забрани филма за груповото изнасилване от 2012 г., влошавал имиджа й
Снимка: Getty Images / Guliver

Властите в Индия забраниха разпространението на документален филм за бруталното групово изнасилване в Делхи през 2012 г., когато след чудовищно нападение почина млада студентка по медицина.

След като заглавието бе забранено на територията на страната, официални източници съобщиха, че се търсят и начини за ограничаване на излъчването му в чужбина, както и в интернет.

Индийци измъкнаха обвинен в изнасилване от затвора и го убиха

Гневна тълпа щурмува затвор в североизточния индийски град Димапур, измъкнала е отвътре един мъж, обвинен в изнасилване, и го е линчува...

Режисьорът на филма отправи послание към министър-председателя, предаде clubz.

Заглавието на филма е „Дъщерята на Индия“. В него британската режисьорка Лезли Удуин разказва история от декември 2012 г., която потресе целия свят. Тогава в автобус банда мъже изнасили жестоко 23-годишна студентка, която по-късно почина от раните си.

Във филма е включено и интервю с един от подсъдимите по делото – в момента той се намира в затвора в Делхи и очаква Върховният съд да потвърди присъдата на по-долните инстанции - смърт.

Изнасилвачът заявява директно пред камерата, че момичето е нямало да намери смъртта си, ако не се било съпротивлявало срещу нападателите си. Обвинява жертвата си, че не е била „момиче с чест“.

Той заявява и че ако бъде осъден на смърт, това ще е сигнал към всички мъже, че след като изнасилят жена, вече не могат да я оставят просто така, разчитайки, че тя няма да се оплаче от срам, а ще са принудени да я убият.

В Индия се фокусират върху инфраструктура и социални проекти

Новият бюджет на Индия, представен от управляващата дясноцентристка партия на премиера Нарендра Моди, поставя фокуса върху инвестициит...

Международната премиера на филма беше насрочена за 8 март, но властите в Индия забраниха излъчването му в страната.

„Можем да забраним филма в Индия, но това е международен заговор срещу имиджа на държавата ни. Търсим начини да спрем излъчването и в чужбина“, заяви министърът по парламентарните въпроси Венкаях Найду.

Часове по-късно режисьорът на „Дъщерята на Индия“ отправи апел към министър-председателя Нарендра Моди да спре цензурата.

„Индия би трябвало да посрещне филма с отворени обятия, а не панически да го забранява преди дори да го е видяла. Това беше възможност страната да покаже пред света колко се е променила след инцидента… За съжаление, забраната ще изолира Индия от света. Който и да стои зад решението, умолявам го – първо вижте филма и тогава вземете решението си“, призова Удуин.

ВВС първа потвърди намеренията си, че ще излъчи филма не само в британския ефир, но и в редица други държави като Дания, Швеция, Швейцария, Норвегия и Канада. С премиерата на „Дъщерята на Индия“ започва и мащабна кампания срещу сексуалното насилие и половото неравенство в Западна Европа.

Индия изпревари Китай по темпове на икономически ръст

Брутният вътрешен продукт на Индия се е увеличил през последното тримесечие на 2014 г. със 7,5%, а на Китай - със 7,3%. Следователно, т...

Жестокото изнасилване стана на 16 декември 2012 г. в квартал в южната част на Делхи. Студентката Джиоти Сингх пътувала със свой приятел в автобус на градския транспорт. Освен тях в превозното средство е имало шестима души, включително шофьорът. Всички те групово се нахвърлили на двамата, пребили младежа и изнасилили момичето. То почина 13 дни по-късно в болница в Сингапур.

Престъплението предизвика огромен обществен отзвук и протести не само в Индия, но и по света. Извършителите на изнасилването бяха задържани и обвинени за изнасилване и убийство. Един от тях умря в ареста през март 2013 г. – според полицейския доклад той се е обесил, но защитниците му настояват, че е бил убит.

Срещу останалите петима започна дело по бързата процедура – единият, който е непълнолетен, получи максималната присъда от 3 години в изправително заведение. На 13 март другите четири получиха смъртни присъди от съда в Делхи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com