Иракски сили поеха контрола върху офиса на губернатора на Киркук

1045
Иракски сили поеха контрола върху офиса на губернатора на Киркук
Снимка: Getty Images/Guliver

Иракските сили поеха контрола върху офиса на губернатора на провинция Киркук, както и ключово петролно поле и военни обекти след засилване на напрежението с кюрдските власти заради референдума за независимост в страната от края на миналия месец.

Силите на централното правителство са навлезли в региона, контролиран от бойците пешмерга, с войска, танкове и бронирани автомобили, като основна тяхна цел са били петролни и военни обекти.

От федералната полиция заявиха, че при пристигането им в град Киркук сградата със седалището на губернатора е била изоставена.

Ирак овладя ключова военна база в Киркук

Иракските военни сили завзеха военната база К1 в провинция Киркук, която досега беше под контрола на силите на Иракски Кюрдистан, преда...

Междувременно се появиха съобщения за хиляди жители на кюрдските части на града, напускащи го с автобуси и коли заради притеснения от възможни сблъсъци.

По-рано днес турските власти съобщиха, че са готови да предоставят помощ на иракското правителство за премахване на кюрдските бойци от града, в който живеят около 850 000 души. „Готови сме за всякаква форма на сътрудничество с иракското правителство, за да сложим край на присъствието на Кюрдската работническа партия (ПКК) на иракска територия“, се казва в съобщение на турското външно министерство.

В неделя от иракския Съвет за национална сигурност обявиха, че разглеждат като „обявяване на война“ присъствието на „бойци, непринадлежащи към редовните сили за сигурност в Киркук“, включително и сили на ПКК.

По време на операцията в Киркук са загинали десетима кюрдски бойци са загинали, а други 27 човека са ранени по време на сражения с иракски проправителствени сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com