Иран спазва ядреното споразумение, увери МААЕ

922
Иран спазва ядреното споразумение, увери МААЕ
Снимка: Getty Images

Иран се придържа към ядреното споразумение от 2015 г., сочи доклад Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ) на ООН, четири месеца преди крайния срок, поставен от американския президент Доналд ТръмпТехеран да поправи своите "катастрофални недостатъци".

Документът на МААЕ, деветият след влизането в сила на споразумението през януари 2016 г., показва, че Иран спазва ключовите параметри на споразумението, предаде БГНЕС.

Броят на центрофугите за обогатяване на уран е по-нисък от договореното ниво от 5060, а общото количество ирански ниско обогатен уран "не надвишава 300 кг", се казва в доклада, видян от АФП.

Уранът, когато е обогатен с висока чистота, може да се използва в ядрено оръжие. При ниска чистота може да се използва за мирни приложения, като например производство на електроенергия - заявената цел на Иран.

Обемът на тежката вода, охлаждащата течност на реактора, остава под договорения максимум от 130 тона през последните три месеца.

Иран надхвърли този таван два пъти след влизането в сила на споразумението.

Страната отстрани и направи неприложимо ядрото на реактора в Арак, което на теория би могло да произведе плутоний за оръжия, преди споразумението да влезе в сила.

Освен сравнително малкото нарушение по отношение на тежката вода, докладите на МААЕ постоянно показват, че Иран се придържа към сделката през двете години от влизането й в сила.

Но бъдещето на трудно постигнатото споразумение между Иран и петте постоянни членове на Съвета за сигурност и плюс Германия остава несигурно.

През януари Тръмп определи 120-дневен срок за американските законодатели и европейските съюзници за „поправяне“ на основното постижение във външната политика на неговия предшественик Барак Обама или САЩ ще се оттеглят от сделката. Той е загрижен, че части от споразумението изтичат през 2026 г. и това не се отнася до иранската ракетна програма, регионалната активност на страната или нарушаването на човешките права в нея.

Оттеглянето на САЩ може да унищожи ядрената сделка, която иранската страна отказа да предоговаря.

Докато Иран извлече големи икономически ползи от сделката, особено по отношение на това, че стана в състояние да поднови износа си на петрол, Техеран все още е ограничен от американските санкции в други области.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди подписалите ядрената сделка европейски страни срещу компрометиране на сделката, като каза, че това ще бъде „хлъзгане по склон в много опасна посока“.

Ядрени подводници?

В доклада на МААЕ също така пише, че през януари Шран е е информирал чрез писмо за решението си „в бъдеще да конструира военноморски ядрен двигател“. От МААЕ поискаха от Техеран подробности. Съобщенията в пресата са гласели, че Техеран иска да развие кораби и/ или подводници с ядрени двигатели.

В миналото това е създавало загриженост, тъй като е имало вероятност Иран да използва високо обогатен уран за захранването на тези съдове.

Въпреки това старши дипломат от централата на МААЕ заяви, че вместо това може да се използва ниско обогатен уран и че плановете на Иран изглеждат неясни за момента.

"Всичко в писмото се отнася само за бъдещето. Непряката индикация е, че (действителните проекти) не съществуват", каза дипломатът.

Той предположи, че съобщението може и да е "реторика", насочена към администрацията на Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com