"Ислямска държава" екзекутира журналистка, която им се подигравала

8564
"Ислямска държава" екзекутира журналистка, която им се подигравала
Снимка: Facebook

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) е екзекутирала смятаната за първата жена-граждански журналист в Сирия заради отразяване на случващото от територията на организацията, пише Independent, цитирайки сирийски медии.

Екзекуцията на Рукиа Хасан е петият случай, в който журналист, отразяващ дейностите на ИД, наричани още ИЗИС и Даеш, е убит от групировката от октомври миналата година насам. Това посочва сирийската журналистическа организация Syria Direct. Рукиа Хасан, която в социалните мрежи е известна и като Нисан Ибрахим, е независим репортер. За смъртта й потвърждава Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) – група, разкриваща нарушенията на човешките права в Сирия.

Експерти открили следи от прилагане на химическо оръжие в Сирия

Експерти от Организацията по забраняване на химическото оръжие са открили признаци за прилагане на химическо оръжие в Сирия, съобщава R...

Абу Мохаммад, основател на RBSS, написа в Twitter какви са били последните думи на Рукиа Хасан: „Аз съм в Ракка и получих смъртни заплахи, и когато ИЗИС ме арестува и убие ще е окей, тъй като те ще отрежат главата ми, а аз имам достойнство; това е по-добре отколкото да живея с ИЗИС“.

 

В една от последните си публикации във Facebook Рукиа Хасан се подиграва на „Ислямска държава“ за това, че терористичната групировка блокира Wi-Fi зоните за достъп в Ракка. Публикациите й, преведени от арабски на анлийски от Syria Direct, гласят: "Давайте и ние спрете интернета, нашите пощенски гълъби няма да се оплакват“.

Арсеналът от химическо оръжие на Сирия е унищожен напълно

Процесът по ликвидиране на арсенала от химическо оръжие в Сирия е завършен, съобщава Организацията за забрана на химическите оръжия, ци...

Не се знае точната дата на екзекуцията на Рукиа Хасан, но обикновено активното й присъствие в социалните мрежи спира изведнъж на 21 юли 2015 г.

Според арабската телевизия Al-Aan "Ислямска държава" е съобщила на семейството на Рукиа за нейната екзекуция само преди три дни. Обвиненията на терористичната групировка са били в „шпионаж“.

Фурат ал-Уафаа, независими журналист, който е бил част от RBSS, посочва пред Syria Direct, че Рукиа Хасан е участвала в „всички от революционните протести“. "Рукиа непрекъснато предизвикваше ИД и често отразяваше въздушни атаки в Ракка в момента, в който ставаха“, допълва той.

"ИД винаги иска да размахва меча над главите на хората“, отговаря Фурат, попитан към какво се стреми „Ислямска държава“, екзекутирайки журналисти, обвинени, че работят с чужди медии.

ИД с голям терористичен акт срещу военни в Ирак

Най-малко 15 са загиналите военнослужещи при нападение срещу иракска военна база в град Тикрит. Още 22 са ранени, а петима от нападател...

"Те искат техните бойци и привърженици да знаят, че „Ислямска държава е способна да си отмъсти срещу тези, които говорят против тях“, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия