Ислямска държава навлиза в Афганистан

13803
Ислямска държава навлиза в Афганистан

Войнстващата групировка Ислямска държава, която създаде едностранно "халифат" в Ирак и Сирия, е разширила дейността си и в Афганистан, съобщи в. "Индипендънт". Според афганистански военен ислямистката организация активно работи по набирането и командването на свои бойци в южните райони на страната.

Според официални лица в Кабул в района представител на ИД е молла Абдул Рауф. Той създава мрежа от свои следовници, които призовават хората от южната провинция Хелманд да се присъединят към него. Новата за Афганистан групировка вече е влязла в сблъсъци с талибаните, които предупреждават местното население да няма нищо общо с Рауф. Ген. Махмуд Хан, заместник-командир на 215 армейски корпус, каза пред АП: "Известен брой племенни вождове, джихадистки командири и някои членове на религиозни съвети (улема), а и други хора се свързаха с мен и ми казаха, че молла Рауф се е свързал с тях и ги е поканил да се присъединят към него".

Амир Мохамад Акундзада, който е губернатор на провинция Нимроз (съседна на Хелманд) твърди, че Рауф е бивш командир на талибаните, както и негов роднина, когото не е виждал от повече от две десетилетия.

И правителствени, и военни източници казват, че Рауф е бил затворник в Гуантанамо, който е бил арестуван след падането на режима на талибаните в резултат на водената от САЩ война в Афганистан. "Хората разказват, че е издигнал черни знамена и дори се опитва в някои райони да свали белите знамена на талибаните", казва Сайфуллах Сангинвал, племенен вожд в областта Сангин. "Има информации, че 19 или 20 души са били убити при сблъсък между талибаните и групата на ИД", допълва той.

В събота в интернет се появи видео, в което екстремисти и от Афганистан и от Пакистан декларират верността си към халифата, пише БГНЕС. Подобни тенденции може да са резултат от опортюнизъм, въпреки че регионални анализатори казали пред АП, че ще е трудно създаването на нова екстремистка организация в регион, в който отдавна вече има създадени военни групи и междуплеменни съюзи. В тази връзка Акундзада казва: "Хората, които искат да се бият в Афганистан, просто създават нови имена – един ден носят бели дрехи /на талибаните/, а следващия са облечени в черно и се определят като членове на ИД, макар че са същите хора".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com