Избягал от ИД боец: Избираш не дали, а как да умреш

9965
Избягал от ИД боец: Избираш не дали, а как да умреш

В скорошно интервю бивш член на „Ислямска държава“ (ИД) предупреди желаещите да станат новобранци в редиците на групировката, че когато се присъединяват, те имат два избора: „мъртви или мъртви“.

Ибрахим Б. (пълното му име не е публикувано, заради поверителността) ще се изправи пред съда следващия месец по обвинения за членство в терористична организация. Той е бил привлечен към групата в местна джамия в немския град Волсбург. Преди да реши да замине да се сражава за ИД Ибрахим Б. преживява тежка раздяла с годеницата си.

ИД използва химическо оръжие

Съвместно разследване на две независими организации потвърдиха съобщенията, че бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (...

„Ако бяха решили да ме привлекат от рокерска банда в Ямайка или от Hell Angels (гангстерска банда) в Щатите, щях да отида с тях“ казва Ибрахим Б. в съвместно интервю на немските телевизии NDR и WDR, както и вестник Süddeutsche Zeitung. „Спънах се и паднах в неподходящите ръце.“

През май 2014 година Ибрахим Б. пресича нелегално границата между Турция и Сирия като член на ИД. Казали му, че турските войници участват и няма да стрелят директно към тях, ако ги забележат (трябва да се отбележи, че става дума най-вече за подкупени войници; Турция пропуска бойци, но по обратния път – от Сирия към Европа – тези бойци често са задържани; от януари 2015 турските власти са арестували 12 000 души, отиващи на „джихад в Сирия“). Когато пристигнал е поставен в център за настаняване на чуждестранни бойци, където е принуден да даде мобилния си телефон, паспорт и дори четката си за зъби и шампоана.

Ибрахим заявява за новопристигналите, че им е даден избор: „Трябва веднага да решиш да бъдеш или боец, или атентатор самоубиец. С две думи, когато отидеш там, ти си мъртъв или мъртъв“, обяснява той пред немски медии.

Като новобранец, Ибрахим минава религиозно обучение и тренировки за боравене с оръжия. Преди битка на новодошлите им е казано да не оставят пленници – всеки трябва да бъде убит. „Истински промиване на мозъци.“

Sunday Mirror: ИД вече има база в Босна и Херцеговина

Джихадистката групировка „Ислямска държава" тайно купува земя до изолирано село в Босна и Херцеговина, което може да се възприем...

Към август 2014 година, само три месеца след пристигането си, Ибрахим избягал обратно в Германия. Той е арестуван през ноември. В интервю пред немски медии, той заявява, че затворът в Германия е по-добър от онова, което е видял в Сирия.

Германските власти се надяват, че разказаното от Ибрахим ще възпре бъдещи попълнения на ИД да пътуват до Сирия. „Дойче веле“ припомня, че около 650 немски граждани са се присъединили към „Ислямска държава“, а над 100 жени са заминали да се оженят за джихадисти в Ирак и Сирия.

Автор: Руслан Трад 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com