Израел: Намерихме инструкции за химическо оръжие в бойци на "Хамас" (ВИДЕО)

6482
Израел: Намерихме инструкции за химическо оръжие в бойци на "Хамас" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Терористите от "Хамас", които на 7 октомври стартираха операция срещу Израел, са носели инструкции как да направят химическо оръжие. Това заяви президентът на Израел Исак Херцог, предаде Sky News.

Израелската армия е намерила такива инструкции в убит член на "Хамас" в кибуца Беери – едно от местата с най-много жертви при атаката на палестинското екстремистко движение на 7 октомври. Документите, в които има и схеми какво да се прави, бяха показани от Херцог. От Sky News изрично предупреждават, че не са могли да потвърдят автентичността им от независим източник.

Какво е намерено?

"Това са материали на "Ал Кайда". Изправени сме пред "Ислямска държава", "Ал Кайда" и "Хамас". Толкова шокираща е ситуацията – виждаме инструкции как да се направи непрофесионално химическо оръжие на база цианид“, заяви Херцог. Показани са дори инструкциите и какво трябва според тях за направата на бомба – от Sky обаче са цензурирали репортажа си:

Кой е виновен?

Засега Херцог не бърза да обвинява премиера Бенямин Нетаняху, "защото сме във война": "Най-големият военен провал": Приключи ли Нетаняху с политиката? Той не се съгласи и, че бомбардировките в Газа всъщност донасят повече страдания на цивилни, отколкото засягат "Хамас".

Междувременно, вчера Израел обстреля с танк египетски пост при Керем Шалом, на границата с Ивицата Газа. Израелските власти определиха случилото се като инцидент и поднесоха своите извинения на Египет.

Израелски журналист: Не искам да съм на мястото на Нетаняху, наземната операция ще е смъртна присъда за заложниците

Дипломация

Междувременно, президентът на САЩ Джо Байдън обсъди войната между Израел и "Хамас" с лидерите на основните западни сили. В разговора участваха канадският министър-председател Джъстин Трюдо, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, италианският министър-председател Джорджия Мелони и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак

"Лидерите потвърдиха подкрепата си за Израел и правото му да се защитава срещу тероризма и призоваха за спазване на международното хуманитарно право, включително защитата на цивилното население", се казва в резюме на Белия дом за дискусиите, предаде БГНЕС.

В него се посочва, че лидерите са обсъдили и ситуацията на собствените си граждани, попаднали в капана на войната между Израел и "Хамас", "по-специално тези, които желаят да напуснат Газа".

Втори конвой от 17 камиона с помощи пристигна в Газа, след като в събота дойде първият. Това обаче е крайно недостатъчно, настояват от ООН, защото помощта не дава никаква възможност да се включи тока: Едва 20 от 200 камиона преминаха успешно: Египет отново затвори границата с Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com