Израел предвижда ваксинация на всички над 16 години

2301
Израел предвижда ваксинация на всички над 16 години
Снимка: iStock

Израел разширява обхвата на ваксинационната си програма срещу COVID-19 така, че да обхване всички граждани над 16 години, съобщиха властите. На този фон броят на случаите на заразяване и на починалите отново рязко се увеличи и така осуети прогнозирания обрат в тенденциите, предаде Ройтерс.

Днес израелското министерство на здравеопазването обяви, че от утре всеки над 16 години, който желае да се ваксинира, ще може да го направи. Досега право на това имаха само лицата над 30 години, тези между 16 и 18 години, както и тези с хронични заболявания и упражняващите критично важни високорискови професии.

Работи ли ваксината срещу коронавируса - коментар на доц. Кунчев за развитието в Израел

Действа ли на практика схващането, че с голямо ваксинационно покритие новият коронавирус SARS-CoV-2 ще бъде спрян? Най-бързо и видимо р...

Според проучване, огласено от радио "Кан", 31 на сто от израелците се колебаят дали да се ваксинират, а 36 на сто се притесняват от безопасността на ваксините. Несигурността около ефективността на ваксините срещу новите щамове на коронавируса подхрани спекулации, че Израел може да се откаже от предоставяните карантинни изключения за ваксинираните лица. По данни на израелското здравно министерство, към днешния ден около 35 процента от 9-милионното израелско население са ваксинирани с препарата на Pfizer. Но среднодневното увеличение на имунизациите тази седмица е около 2,5 процента, при положение, че миналата седмица то беше 3,5 на сто, а по-предишната - 3,3 процента, пише 24 часа.

"Мисля, естествено, че колкото по-надолу слизаме във възрастовите групи, където намалява и рискът, толкова повече ще се налага да полагаме повече усилия да убеждаваме населението да се ваксинира", заяви пред радио "Кан" ръководителят на израелския щаб за борба с вируса Нахман Аш. По думите му се е наложило неколкостотин ваксинни дози да бъдат изхвърлени заради изтекла годност, останали неоползотворени заради неявяване в здравните заведения на хората, за които са били предназначени. Заместник-министърът на здравеопазването Йоав Киш заяви пред израелското радио "103 ФМ", че ваксинирането на децата между 12-и 16-годишна възраст може да започне от април в зависимост от това кога ще бъде получено одобрение от регулаторните органи.

"За включването обаче и на тези под 12 години ще е нужна поне една година", добави той. Премиерът Бенямин Нетаняху се надяваше, че движещата се с бързи темпове имунизационна кампания в съчетание с третото затваряне на Израел от началото на пандемията, което навлезе в шестата си седмица, ще позволи на икономиката да отвори още този месец. Рязко обаче се увеличиха броят на тежките случаи и починалите, което се отдава основно на доста позаразните чуждестранни разновидности на вируса. Това обезсили постиженията във ваксинирането, а в същото време локдаунът се нарушава от мнозина и се оспорва дори в самия кабинет. По последни данни на израелското здравно министерство към днешния ден са регистрирани 663 665 случая на заразяване и 4888 починали. "Намаляването на заболеваемостта по-скоро спря", каза Аш пред радио "Кан".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com