Израел разочарован, че САЩ подкрепят палестинското правителство

27076
Израел разочарован, че САЩ подкрепят палестинското правителство
Снимка: Getty Images / Guliver

Израел заяви, че е дълбоко разочарован от решението на американската дипломация да работи с новото палестинско правителство, подкрепено от ислямисткото движение ХАМАС, предаде БГНЕС.

"Ние сме дълбоко разочаровани от коментарите на Държавния департамент относно палестинското правителство на националното единство. Това палестинско правителство е подкрепено от ХАМАС, която е терористична организация, която цели разрушаването на Израел", каза правителствен представител, пожелал анонимност.

"Ако американската администрация иска постигане на напредък в мирния процес, тя трябва да поиска от Абас да сложи край на договора си с ХАМАС и да се върне на масата за преговори за мир с Израел, а не да му дава основания да мисли, че е приемливо да сформира правителство на единството с терористична организация", добави израелският представител.

По-рано премиерът на Израел настоя САЩ и ЕС да не бързат с признаването на палестинското правителство, подкрепено от ХАМАС.

Новото палестинско правителство на националното съгласие е съставено от независими личности и подкрепено от ХАМАС. То положи клетва пред президента на палестинската автономия Махмуд Абас. САЩ изразиха намерението си да работят с новия палестински екип и да продължат помощта си за палестинската автономия.

В последствие президентът на САЩ Барак Обама за пореден път отложи прехвърлянето на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Това стана ясно от меморандум, който Обама изпрати на държавния секретар Джон Кери.

В документа, чийто текст бе обнародван от пресслужбата на Белия дом, президентът обосновава своето решение с необходимостта да се защитят интересите на националната сигурност на САЩ. Обама поиска Кери да информира Конгреса за взетото решение. Законът за прехвърляне на американското посолство в Ерусалим бе одобрен от членовете на Конгреса на САЩ още през 1995 г. В стремежа си да избегне стъпки, които могат още повече да изострят ситуацията в Близкия изток, тогавашният президент на САЩ - демократът Бил Клинтън, се възползва от своите правомощия и отложи прилагането на закона.

Новото палестинско правителство положи клетва

Новото палестинско правителство на националното единство положи клетва пред президента Махмуд Абас, който обяви края на разделението ...

Такава политика предприе и последвалия го в Белия дом републиканец Джордж Буш младши, макар и в разрез с предизборните си обещания, които даде на избирателите през 2000г. Сегашният държавен глава на САЩ също счита за необходимо всеки шест месеца за отлага прилагането на този закон. Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми в израелско-палестинския конфликт. Израелците заемат източната част на града в хода на войната през 1967 г. Те настояват Ерусалим да бъде единна и неделима столица на Израел. Палестинците също искат да направят източната част на града столица на своя държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com