Израел ще прави референдум за всеки териториален договор

14776
Израел ще прави референдум за всеки териториален договор
Снимка: Getty Images / Guliver

Кнесетът на Израел прие на второ и трето четене Основен закон за референдума. Документът предвижда провеждане на допитване до народа за всеки договор, който предвижда предаване на територия, върху която действа суверенитетът на страната, предаде БГНЕС.

Така при решението за разделяне на Ерусалим в рамките на каквото и да е било мирно споразумение с палестинците, както и за Голанските възвишения, по силата на приетия закон трябва да се прави референдум.

Документът се отнася само за суверенни територии на Израел.

Ето защо правителството не е длъжно да прави допитване до народа, ако евентуално мирно споразумение предвижда предаване на палестинците на земя на Западния бряг. Ако това ще бъде размяна на земя в Ерусалим, референдумът ще се проведе.

Още през ноември 2010 г. Кнесетът прие закон, изискващ провеждане на референдум или наличие на две трети от гласовете в случай, че правителството реши да предаде на друга страна територия под израелски суверенитет. Сега той става Основен закон и тогава референдумът при възникване на въпроси, влизащи в обхвата на закона, е абсолютно задължителен. За отменяне на обикновен закон е необходимо обикновено мнозинство, а за отменяне на основен закон - абсолютно болшинство - 61 от 120 депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия