Израелски министър с намек за убийство към Асад

5868
Израелски министър с намек за убийство към Асад
Снимка: Getty Images/Guliver

Израел може да отговори на всяка възможна иранска атака от Сирия със свалянето на правителството на сирийския президент Башар Асад, заяви министър от кабинета по сигурността на еврейската държава, намеквайки, че самият Асад може да бъде взет на прицел и да бъде убит.

Израел и Иран си разменят нападки във връзка със Сирия от февруари, предизвиквайки загриженост, че може да се стигне до голяма ескалация преди следващата седмица американският президент Доналд Тръм да преразгледа решението за международната ядрена сделка с Техеран от 2015 година.

10 милиона сирийци могат да изгубят домовете си

Над 10 млн. сирийци, избягали от войната в страната, са изложени на риск да останат без права върху домовете си, ако не предявят официа...

На 9 април въздушен удар уби 7 членове на Иранската революционна гвардия в сирийска база. Техеран обвини Израел и обеща неформулирано ясно възмездие, което предизвика израелски контразаплахи за разширяване на нападенията срещу ирански военни сили в Сирия. Изостряйки до крайност тези заплахи министърът на енергетиката Ювал Щайниц заяви, че Асад може да се окаже на прицела на Израел.

"Ако Асад позволи на Иран да превърне Сирия във военен авангард срещу нас, да ни атакува от сирийска територия, той трябва да знае, че това ще бъде краят му, краят на режима му", заяви Щайниц на новинарския сайт Ynet.

Попитан дали това означава, че Израел може да убие Асад, Щайниц каза: "Кръвта му ще бъде залог". Изглежда също така, че неговите забележки не отразяват правителствената политика на Израел, доколкото той уточни: "Не говоря за конкретно предложение". Текстова информация в Ynet цитира Щайниц изрично да казва, че Израел ще убие Асад, но това не се потвърждава от видеоклипа към интервюто.

Не е имало незабавен отговор от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху или от израелското министерство на отбраната, но според израелската телевизия Канал 2 Нетаняху е инструктирал министрите си да ограничат изявленията си за Иран, след като той представи придобити разузнавателни данни за ядрената програма на Иран.

"Ислямска държава" успя да убие десетки войници на Асад

Около 30 войници от сирийската армия са загинали при сблъсъци с джихадисти в южно предградие на столицата Дамаск при напористо контрана...

Иран, ливанската шиитска групировка "Хизбула" и Русия подкрепят Дамаск в продължаващата седма година гражданска война. Израелците се притесняват, че иранското военно присъствие ще остане, свързвайки се с "Хизбула" и ще се формира широк сирийско-ливански фронт срещу тях.

В неделя (6 май) израелски медии съобщиха за описана от тях тревожна информация от израелските разузнавателни служби, че Иран планира от Сирия да извърши ракетен залп срещу израелски военни бази. В сряда (9 май) израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва, където двамата ще обсъдят сирийската криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com