Япония и Южна Корея нарушиха въздушното пространство на Китай

27595
Япония и Южна Корея нарушиха въздушното пространство на Китай

Япония и Южна Корея са провели необявени полети през наскоро обявената зона за противовъздушна отбрана на Китай, заявиха служители от двете страни, цитирани от Би Би Си, предаде Стандарт Нюз.

Японски самолети са провели рутинна "дейност за наблюдение" над Източнокитайско море, заяви говорителят на правителството. Южна Корея също проведе полет, предадоха от министерството на отбраната.

Китай твърди, че самолети, преминаващи транзитно през зоната, която обхваща площи, към които имат претенции от Токио, Сеул и Тайпе, трябва да подадат летателните си планове предварително на китайските власти.

В АЕЦ "Фукушима-1" започна вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията през 2011 г.

В японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" днес започна вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията, причинена от ...

Зоната включва острови, известни като Сенкаку в Япония и Диаоу в Китай, за които претендират Япония, Китай и Тайван.

Япония има административен контрол над необитаемите острови, които са били във фокуса на горчив и дългогодишен спор между Япония и Китай.

Зоната обхваща също потопени скали, за които Южна Корея казва, че са част от нейната територия.

САЩ и Япония отхвърлиха едностранното искане на Китай, а Вашингтон го определи като "дестабилизиращ опит да се промени статуквото в региона".

Във вторник Пентагонът демонстративно изпрати два невъоръжени стратегически бомбардировача B-52 на предварително планирана тренировъчна мисия в спорната въздушна зона без изрично предупреждение.

Пекин обяви война на скарите на открито

Пекин обяви война на скарите на открито, тъй като те допринасят за замърсяването на въздуха в китайската столица и генерират фини части...

Един от основните говорители на японското правителство Йошихиде Суга заяви, че Токио продължава и ще продължава да осъществява регулярните си наблюдателни дейности в "китайската" отбранителна зона, без да се съобразява с едностранните искания на Пекин.

Военен представител от Сеул е потвърдил и навлизането на южнокорейски самолет в новата зона. Външният министър на страната Юн Бюнг Се каза, че действията на Китай са направили "вече деликатната регионална ситуация още по-сложна".

Днес южнокорейски и китайски представители са провели разговори за уреждане на въпроса, но не са успели да стигнат до споразумение.

Очаква се американският вицепрезидент Джо Байдън да изрази притесненията на Вашингтон на предстоящото си посещение в Пекин следващата седмица.

Междувременно, Китай изпрати своя самолетоносач Ляонин и съпътстващата го бойна група на учения в Южнокитайско море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com