Жега, суша и копаене за криптовалута спират тока в Иран

1801
Жега, суша и копаене за криптовалута спират тока в Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

В Иран започна изключване на електричеството, съобщиха местните медии, като причина се сочи жегата, засушаването, което влияе на добива на енергия от ВЕЦ и нарастващото търсене на електроенергия, което отчасти се дължи на добива на криптовалута.

Спирането на електрозахранването в пиковите летни месеци не е необичайно в Иран, но в доклад на властите от този месец се казва, че валежите са намалели с 43 процента в сравнение с дългосрочното средно ниво за страната, предупреждавайки за намалено водоснабдяване за годината, предаде БГНЕС.

Иран обеща подкрепа на Хамас срещу Израел

Иран обеща на палестинското движение "Хамас" подкрепа в борбата срещу Израел, предаде ДПА. Командирът на бригадите "Кудс" на иранския г...

Техеран и няколко други града са засегнати от внезапно спиране на тока, което предизвика оплаквания от страна на потребителите, смущения в бизнеса и повредени домакински уреди, съобщи иранската държавна телевизия.

Зачестилите прекъсвания на тока за столицата, провинциите Алборз и Хорасан Разави бяха обявени от провинциалните електроразпределителни компании, като кварталите губят ток за поне два часа до вечерта. Техеран е преживял кратки непланирани прекъсвания в събота, казаха кореспонденти на Франс прес. Спирането на тока е засегнало и други големи градове като Шираз и Исфахан от петък, съобщават агенции ИРНА и ИСНА. Националната мрежа има трудности поради сушата, както и от "повишаване на температурата и потреблението и нов феномен, наречен криптовалути", съобщи ИСНА, цитирайки директора на националната електрическа компания Мохамад Хасан Мотевализаде.

Ирански служители редовно обвиняват „незаконни“ криптовалути за използване на огромни количества електроенергия чрез така наречения блокчейн процес, използван за генериране на ценни цифрови активи като биткойн.

Говорителят на електрическата компания Мостафа Раджаби Машхади заяви в събота, че компанията е намалила мощността на четири държавни органи с прекалено голяма консумация, докато регистрираните ферми за криптокопане доброволно са прекратили операциите, за да облекчат проблема.

Иран за първи път потвърди преговорите със Саудитска Арабия

Външното министерство на Иран за първи път потвърди, че ислямската република провежда преговори с регионалния си съперник Саудитска Ара...

Затъмнението на Техеран в събота повлия и на двама шахматисти, състезаващи се в азиатско първенство, проведено онлайн, когато сградата на шахматната федерация остана без ток. "Двама от най-добрите в Иран загубиха (поради) внезапно спиране на тока," цитира ИРНА шефа на федерацията Мохсен Самизаде. Организаторът на състезанието от иранска страна, Шади Паридар, каза пред ИСНА, че играчите "се завърнаха в хотела си със сълзи на очи". Държавната телевизия съобщи, че мачовете продължават в неделя с резервни генератори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com