Като предупреждение към САЩ: Северна Корея за изстреляната балистична ракета

2058
Като предупреждение към САЩ: Северна Корея за изстреляната балистична ракета
Снимка: Getty Images/Guliver

Северна Корея обяви, че е изстреляла вчера най-новата си междуконтинентална балистична ракета - "Хвасон-18", която е способна да достигне всяка точка от територията на САЩ, предаде Ройтерс.

Предупреждение към САЩ

Този ход е бил предприет като предупреждение към Съединените щати заради засилващата се враждебност от тяхна страна, пише в съобщението, разпространено от севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА. В текста се отбелязва, че държавният ръководител Ким Чен Ун лично е наблюдавал изстрелването от площадка на изток от столицата Пхенян на ракетата, която е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, за да порази успешно набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

ОЩЕ: За няколко часа: Северна Корея изстреля две балистични ракети към Японско море

Вчера южнокорейските въоръжени сили съобщиха, че Северът е изстрелял втора ракета в рамките на няколко часа, а източници от японското правителство предположиха, че става въпрос именно за междуконтинентална балистична ракета.

Севернокорейският лидер каза, че ракетният пуск изпраща "ясен сигнал към враждебните сили, разпалили безразсъдна военна конфронтационна истерия" срещу страната му. "Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили за конфронтация няма да отслабне от само себе си", предупреди той и наблегна на необходимостта Северна Корея "никога да не пренебрегва всичките безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете".

Отговорът на САЩ

САЩ и техните съюзници в региона - Южна Корея и Япония, осъдиха изстрелването на ракетата като крещящо нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Също вчера Китай - най-близкият съюзник на Северна Корея, който преди е гласувал в подкрепа на санкции срещу нея - обаче многозначително прие високопоставена делегация на затворената комунистическа държава.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за севернокорейския ракетен опит по искане на Съединените щати и други страни.

ОЩЕ: Русия си набавя работници от Северна Корея: Военното разузнаване на Сеул

Южнокорейският президент Юн Сук-йол на свой ред предупреди Севера да не предприема провокации, които само ще му донесат още проблеми.

В съвместно изявление Вашингтон, Сеул и Токио обявиха, че са задействали изцяло система за проследяване в реално време на ракетните изпитания на Пхенян. САЩ и техните съюзници в Североизточна Азия освен това са се договорили да провеждат повече съвместни военни учения.

Войниците от международните сили под американско командване от южнокорейската страна на границата със Севера вече отново ходят въоръжени на фона на повишеното напрежение в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com