Ким Чен-ун няма да се откаже от ядрените си оръжия, сигурен е Болтън

2143
Ким Чен-ун няма да се откаже от ядрените си оръжия, сигурен е Болтън
Снимка: Getty images/Guliver

Северна Корея не възнамерява да се откаже от ядрените си оръжия, като Пхенян се възползва от стопирания конфликт с Вашингтон. Това обяви Джон Болтън - уволненият наскоро съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, съобщава Reuters.

"Изглежда ясно, че Северна Корея не е взела стратегическо решение да се откаже от ядрените си оръжия. Всъщност смятам, че е вярно обратното", изтъкна Болтън, който е хардлайнер спрямо Северна Корея и Иран, и който беше уволнен от Тръмп преди 3 седмици, в реч в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Ще успее ли Тръмп да капитализира раздялата с Джон Болтън?

Независимо дали го обичате или мразите, Доналд Тръмп знае точно какво иска за американската външна политика, пише Джон Соломон в мнение...

При настоящите обстоятелства, заяви Болтън, севернокорейският вожд Ким Чен-ун "никога няма да се откаже доброволно от ядрените оръжия".

При уволнението на Болтън Тръмп заяви, че "не е бил съгласен с много от неговите предложения". Тръмп се срещна с Ким, за да преговаря Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия.

Болтън, който е водещ "ястреб" по отношение на външната политика и трети съветник по националната сигурност на Тръмп, притискаше президента да не отслабва натиска върху Северна Корея въпреки дипломатическите усилия.

В речта си пред вашингтонския мозъчен тръст Болтън отправил множество предупреждения за това как Вашингтон се отнася към заплахата от Северна Корея - от неефективно прилагане на санкциите и самодоволството на САЩ относно ракетните изпитания на Пхенян до спирането на военните учения с Южна Корея.

Шпигел: Оставката на Болтън - какво стои зад нея?

Във Вашингтон почти са спрели да броят министрите, съветниците и личните говорители, от чиито услуги президентът на САЩ Тръмп се лиши п...

"Смятам, че в момента сме в класически конфликт със Северна Корея", подчертал Болтън, добавяйки: "Те искат част от нещо, което не бива да сме готови да им дадем."

Болтън, който беше главен архитект на твърдата позиция на Тръмп срещу Иран, също така говорил срещу предложенията на президента за евентуална среща с иранското държавно ръководство и се застъпил за по-твърд подход по отношение на Русия, както и към Афганистан.

"Времето работи срещу онези, които се противопоставят на ядреното разпространение. Спокойното отношение е от полза за такива като Северна Корея и Иран", настоял той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Ердоган пристигна на посещение в Ирак

Силно земетресение разлюля Източен Тайван

Докато Рафах се готви за нови удари, Израел атакува сърцето на Газа (ВИДЕО)

Началникът на военно разузнаване на Израел подаде оставка

Пхенян за пореден път изстреля балистична ракета край бреговете на Южна Корея

Десетки хиляди евакуирани след бури в Южен Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com