Ким Чен Ун призова за изпитания на по-мощни водородни бомби

2956
Ким Чен Ун призова за изпитания на по-мощни водородни бомби

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун призова да се провеждат изпитания на по-мощни водородни бомби в страната "въз основа на вече натрупания опит", съобщава ТАСС.

Той заявил това на заседание на ЦК на Трудовата партия в Корея по връчване на партийни и държавни награди на учени, технолози и работници, които са внесли принос в изпитанието на водородната бомба на 6 януари. В резултат на това събитие, подчертава първият секретар на ТПК и първи председател на Държавния комитет за отбрана, КНДР е "влязла в редиците на водещите ядрени държави".

Взривената в Северна Корея бомба не е била водородна, твърди експерт

Изпълнителният секретар на Организацията на Договора за всеобща забрана на ядрените опити (CTBTO) Ласина Зербо смята, че взривената на...

По думите на Ким Чен Ун, изпитанието е показало мощта и непобедимостта на Корея на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, вселило е ужас в сърцата на американските империалисти и техните привърженици". Ким Чен Ун смята за необходимо "укрепването на ядрения потенциал на КНДР в количествено и качествено отношение, за да може във всяко време и всяко пространство да се нанесе удар по империалистите начело със Съединените щати в случай на нарушение на суверенитета на народната република от тях".

Ситуацията на Корейския полуостров се изостряла по вина на САЩ, които "се опитват да свалят съществуващия в КНДР строй чрез жестока икономическа блокада и засилване на военния натиск", казал севернокорейският лидер.

Той критикувал Вашингтон за въвеждането на санкции и решението да изпрати нови стратегически оръжия на Корейския полуостров. В публикувано заявление на правителството на КНДР след термоядреното изпитание на 6 януари се отбелязва, че поради агресивната политика на Вашингтон "Корейският полуостров се е превърнал в гореща точка, където по всяко време може де избухне ядрена война".

Затова решението на КНДР "да си осигури достъп до водородната бомба се явява законно право на суверенната държава с цел осигуряване на самоотбрана", се казва в документа.

Япония не смята, че Северна Корея е изпитала водородна бомба

Японският министър-председател Шиндзо Абе съобщи, че не смята за възможно Северна Корея да е изпълнила изпитание на водородна бомба, пи...

В недалечното минало КНДР е осъществила три ядрени изпитания – през 2006, 2009 и 2013 г. Във връзка с това Съветът за сигурност на ООН, а също САЩ, Япония и Южна Корея, въведоха различни санкции срещу Пхенян. През последните две години КНДР не е провеждала ядрени изпитания, ограничавайки се с изстрелване на балистични ракети в отговор на големите военни маневри на Южна Корея и САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия