Обмислят нови санкции срещу Северна Корея

2525
Обмислят нови санкции срещу Северна Корея
Снимка: Getty Images / Guliver

Представители на външното министерство на САЩ провеждат консултации с редица страни, включително Япония, по проект за нови санкции спрямо КНДР след провеждането на четвъртото ядрено изпитание в историята на страната.

"САЩ са съставили проект (за санкции) и са започнали обсъждане с въвлечените страни. Позицията на Япония бе изказана преди съставянето на проекта", цитира агенция Киодо неназован представител на външното министерство на Япония.

Южна Корея започна пропаганда в отговор на атомния опит на КНДР

Южна Корея възобнови от петък разпространяването на пропагандни послания на границата със Северна Корея. Това се прави в отговор на пос...

По-рано японското правителство отправи протест на КНДР по дипломатичен път след провеждането на пхенянското изпитание на водородна бомба и не изключва възможността за въвеждане на собствени санкции. Освен това външният министър на Япония Фумио Кисида заяви необходимост от приемане на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Северна Корея заяви на 6 януари, че е провела успешно изпитание на водородна бомба. В резултат на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН всичките му 15 членове решиха незабавно да започнат работа над нова резолюция за КНДР.

Съветът за сигурност признал, че КНДР е нарушила четири от неговите резолюции, прието от 2006 до 2013 година, и съществува заплаха за международния мир и сигурност. Според японския представител става дума за "серия от мерки, които могат да се разглеждат по глава VII от Устава на ООН" за действие по отношение на заплахи за света и актове на агресия, предполагащи въвеждането на санкции.

Експерти от редица страни изразиха съмнения, че в сряда е била изпитана именно водородна бомба.

Северна Корея заплашва да подсили военния си капацитет

Северна Корея обяви, че ще повиши значително военния си капацитет в знак на протест на одобрената в ООН резолюция, която осъди нарушени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия