Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай притиска блогъри и инфлуенсъри да си платят данъците

23 декември 2021, 07:55 часа • 2334 прочитания

Данъчните власти в Китай определиха 10-дневен срок за артисти, инфлуенсъри и блогъри да си платят просрочените данъци. Кампанията е част от мащабните усилия на китайското правителство за по-голяма събираемост на данъчните задължения на знаменитости, пише БГНЕС.

Пекин започна мащабна държавна репресия срещу укриването на данъци, като определя като неморално поведението на знаменитости в развлекателната индустрия, които не си плащат задълженията към държавата.

Данъчните бюра в няколко развлекателни центрове в цялата страна - включително Пекин, Шанхай и провинциите Гуандун, Джъдзян и Дзянсу - предупредиха, че знаменитостите, които имат занижени приходи, могат да бъдат изправени пред сериозни наказания, ако не подадат документи до края на годината.

"Ако самоинспекцията и самокоригирането не проработят, данъчните власти ще се заемат сериозно с тях", се казва в изявление на данъчната служба на Гуандун.

Заповедта идва, след като китайската "кралица на излъчване на живо" Хуанг Уей беше осъдена да плати рекордните 200 милиона долара глоба за укриване на данъци в понеделник, а нейните акаунти в социалните мрежи с над 110 милиона последователи бяха затворени ден по-късно.

Китайската актриса Джън Шуанг също беше глобена с 46 милиона долара за укриване на данъци през август.

Кариерата на актрисата Фан Бингбинг, например, е замразена след скандала за укриване на данъци през 2018 г. Фен беше една от най-добре платените актриси в Китай.

Държавната администрация за радио, филми и телевизия заяви, че има "нулева толерантност" към укриването на данъци от "високото до небето заплащане на артистите".

Затягането съвпада с идеята на президента Си Дзинпин за "общ просперитет" и намаляване на икономическото неравенство - отчасти чрез ограничаване на прекомерните доходи в секторите на развлеченията и технологиите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес