"Кошмар, който непрекъснато се повтаря". Ето колко са загиналите вече в Израел и Палестина

4856
"Кошмар, който непрекъснато се повтаря". Ето колко са загиналите вече в Израел и Палестина
Снимка: Getty Images

В Газа безопасни места в момента няма, разказва в телефонен разговор Мона Сабах, която се намира там. От 7 октомври 29-годишната жена прекарва по-голямата част от времето в мазето си заедно с децата, съпруга си и съседите им. "Снощи имаше непрекъснати бомбардировки. Особено в Римал (квартал в центъра на града – бел. ред.) беше много тежко. Питаш се: къде ще ударят следващия път? Ще оцелееш ли и тази нощ? Ще видиш ли слънцето отново?"Такава военна конфронтация между Израел и Хамас, заедно с други палестински военизирани групи, се случва за пети път в последните години."Няма ток и почти никаква вода"

"Ако искат нещо, трябва да го договорят с Хамас. Те удрят нас, а не Хамас", казва Мона Сабах. "Плаках цялата нощ, всички крещяхме и плакахме. Не мога да повярвам, че това пак ни се случва. Ние сме цивилни, не сме направили нищо. Искаме всичко да свърши. Няма ток, няма интернет, няма почти никаква вода. Не е ли достатъчно, че от 15-16 години живеем под блокада? Какво следва?"

Според палестинското Министерство на здравеопазването в Газа от началото на войната са загинали над 1300 палестинци. Други над 6000 са ранени. Израелски медии съобщават, че са убити и около 1500 палестински терористи, преминали границата на Израел.

Още: "Хамас не е толкова голям фен на Путин, че да му прави подарък за рождения ден" (ВИДЕО)

В Израел досега са загинали над 1200 души. Ранените са повече от 3100. Голяма част от жертвите бяха убити при терористичните атаки на 7 октомври. Между 100 и 150 души, сред които деца, възрастни и чужденци, са отвлечени в Газа и държани като заложници.

"Пълна блокада"

В понеделник израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви "пълна блокада", прекъсвайки доставките на електричество, храна и гориво от Израел към Газа. Храната и горивото се внасят - под строг контрол - през израелския граничен контролно-пропускателен пункт Керем Шалом. Питейната вода, която палестинските власти купуват от Израел за ивицата Газа, също вече няма да бъде доставяна. Междувременно Египет затвори граничните си пунктове в южната част на Газа.

Израелски правозащитни организации като "Гиша", която се застъпва за свободата на движение на палестинците, разкритикуваха израелския отговор, който според тях колективно наказание и показва "пълно пренебрежение към цивилното население".

Още: Путин даде акъл на Израел да пази цивилните в Газа

В сряда следобед единствената електроцентрала в Газа вече бе свършила горивото. Въпреки че продължителните прекъсвания на тока са нещо обичайно за Газа, пълното му спиране поставя малката територия на ръба на възможностите. "Електричество вече няма, няма и гориво за генераторите", съобщава журналист от Газа, който зарежда мобилния си телефон с малко соларно устройство.

Болниците може да се превърнат в морги

Всичко това прави чувството за изолация е още по-осезаемо. Особено сега, когато всеки търси импровизиран подслон от въздушните удари, а мобилният телефон остава единствената връзка със семейство и приятели. Освен това болниците, както и без това отслабената здравна система, също са засегнати и заплашени от тотален срив предвид постоянно нарастващия брой ранени. Международният комитет на Червения кръст предупреди за риск болниците да се превърнат в морги.

"Просто не мога повече да продължавам така", признава Раед Ел Атамна в телефонен разговор с ДВ. Семейният мъж дълги години е работил като шофьор за чуждестранни журналисти. Още в събота му се наложило да избяга заедно със със семейството си от Бейт Ханун, град в северната част на Газа, намиращ се в пограничната зона с Израел.

Още: Израелски дронове пускат листовки над Газа с призив за евакуация

Семейството сега е настанено в импровизирано училище, ръководено от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Джабалия - бежански лагер и квартал на град Газа. "Имаме само онова, с което бяхме облечени в събота. Оттогава не сме се къпали. Не спим, навсякъде около нас има бомбардировки", разказва Ел Атамна. Безброй други хора, подобно на него, бягат в рамките на ивицата Газа. Няма много възможности: границите с Египет и Израел са затворени. Няма убежища и бункери.

В търсене на подслон

По данни на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси от 7 октомври насам около 340 000 души са били принудени да напуснат домовете си, основно от районите в близост до границата в северната и източна част на ивицата Газа. Около две трети от тях търсят подслон в училища, управлявани от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Други се опитват да намерят подслон при роднини, които са в западната част на Газа. И там обаче израелските военновъздушни и военноморски сили бомбардират от крайбрежието.

Страхът и травмите от миналите войни все още са живи за много хора в ивицата Газа. "Това е кошмар, който непрекъснато се повтаря", споделя Ел Атамна, който е загубил дома си при войната от периода 2008-2009 година.

Още: Урсула фон дер Лайен също отиде в Израел (ВИДЕО)

"И тук не се чувстваме в безопасност. И кой знае какво още предстои", казва той. По думите му израелските въздушни удари са по-интензивни и страховити от всичко, което някога е преживявал. Страховете на хората са основателни. Премиерът на Израел предупреди, че "Хамас направи грешка с исторически пропорции", а цената, която ще плати, ще се помни с "десетилетия". Твърди се, че сухопътната офанзива също предстои.

 

Източник: Дойче веле

Израелският Джеймс Бонд едва не загина докато спасяваше хора в Сдерот (ВИДЕО)

Фандъкова забрани шествие в подкрепа на Палестина

Ирландският премиер критикува Израел за спирането на водата и тока в Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com