Край на примирието в Сирия

1973
Край на примирието в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийската армия обяви край на едноседмичното примирие в страната, което беше договорено между САЩ и Русия, като обвини бунтовническите групи за неговия провал.

„Сирийската армия обяви края на спирането на сраженията, което започна в 7 часа на 12 септември 2016 г. в съответствие с американо-руското споразумение“, се посочва в изявление, цитирано от държавната информационна агенция САНА.

В него също така се казва, че бунтовническите групи не са изпълнили „нито един елемент“ от споразумението, предаде БГНЕС.

Тазседмичното примирие не постигна основната си цел - доставката на хуманитарна помощ, заяви представителят на опозиционния Върховен преговорен комитет Джордж Сабра.

В същото време говорител на бунтовниците в Алепо заяви, че прекратяването на огъня "на практика се е провалило и е приключило".

По думите на Закария Малахифджи, шеф на политическото бюро на групировката "Фастаким", вече няма надежда, че ще бъде доставена хуманитарна помощ за източната част на Алепо, която е под контрола на бунтовниците.

По време на договореното с помощта на САЩ и Русия прекратяване на огъня и правителствените сили, и бунтовниците си разменяха обвинения за неговото многократно нарушаване.

Русия заяви в понеделник, че е безсмислено сирийските правителствени сили да спазват едностранно примирието, при положение че са атакувани от бойци, които САЩ не успяват да удържат, предаде Ройтерс.

"Сирийски военни и мирни граждани продължават да умират. Причината за това е, че САЩ нямат ефикасен контрол за влияние над сирийската опозиция и нямат ясна представа за ситуацията на терен", каза генерал-лейтенант Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление към руския Генерален щаб.

Според него през изминалите 24 часа е имало 53 нарушавания на примирието. Рудской каза, че разполага с информации, според които сили на умерената сирийска опозиция се сливат с терористични групировки и подготвят общи атаки.

Австралия призна за участието си в бомбардировка в Сирия

Австралия призна, че нейни бойни самолети са участвали в авиоудара край сирийския град Дейр ез-Зор, при който бяха убити десетки войниц...

Сирийският президент Башар Асад от своя страна обвини САЩ, че са извършили явно посегателство срещу неговата страна с въздушния удар в събота, нанесен срещу сирийската армия в провинция Дейр аз Зур, предаде Франс прес.

"Враждебните към Сирия сили увеличават подкрепата си за терористичните организации. Пример за това е очевидната американска агресия срещу позиция на сирийската армия в Дейр аз Зур в полза на терористичната групировка "Даеш", каза Асад, цитиран от Mediapool.

Сирийският държавен глава направи това изказване, цитирано от агенция САНА, при посещението в Дамаск на иранския заместник-министър на външните работи, отговарящ за арабските и африканските въпроси Хосейн Джабер Ансари.

Най-малко 90 сирийски войници загинаха при нападението в събота, благодарение на което джихадистите превзеха позиции, близо до контролирано от режима летище. Предвожданата от САЩ международна коалиция призна, че е извършила бомбардировката, мислейки си, че атакува позиция на "Ислямска държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com