Къде са отвлечените български моряци и кога ще бъдат пуснати? Говори лидер на хутите

6467
Къде са отвлечените български моряци и кога ще бъдат пуснати? Говори лидер на хутите
Снимка: Getty Images

"Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж" на кораба Galaxy Leader, сред който има и двама българи - капитан и помощник-капитан. Това заяви в интервю за bTV Мохамед ал Бухайти - един от лидерите на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути.

Плавателният съд беше отвлечен през ноември 2023 г. именно от хутите. Това бе част от кампанията им да спират израелски кораби или плавателни съдове, свързани по какъвто и да е начин с Израел, за да не минават през протока Баб ел-Мандеб.

Още: САЩ: Няма да се поколебаем да предприемем нови действия срещу хутите

Пленените българи са добре - уверение от хутите

"Пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им. Като йеменци, се държим с тях като с гости, с много добро отношение. Ще бъдат освободени, когато се реши казусът", заяви Ал Бухайти, без да дава повече подробности.

Той обаче не знае къде се намират българите от кораба Galaxy Leader. "Но с тях се държат много добре, с луксозни условия. Не знам дали им позволяват контакт с близките, но това е право на пленените. Ще се ангажирам да имат това право. Те просто са имали лош късмет да се намират на израелски кораб, който не се подчинява на заповед да минава през Баб ел-Мандеб", тълкува отвличането лидерът на хутите.

Той обеща да предаде на управляващите българските молби за освобождаване на екипажа.

Още: Хутите атакуваха погрешка танкер, превозващ руски петрол

Целта на хутите

На въпрос не се ли страхуват, че с действията си движението им може да бъде унищожено, а Йемен да пострада за десетилетия напред, Ал Бухайти заяви: "В името на Аллах нашите операции срещу израелците са етичен акт, за да спрат масовото унищожение на цивилните в Газа. Не ни е страх от техния отговор. Водихме война срещу много държави, включително САЩ, които нападаха Йемен преди 9 години", твърди той.

И повтори, че цел на хутите били само плаващите кораби на Израел – "не да ги потопим или превземаме, само да ги спрем от Баб ел-Мандеб, за да променим маршрута им. Но заради САЩ и Великобритания сме задължени цел да ни е и всичко, свързано с тях", заяви лидерът на бунтовниците, след като Вашингтон и Лондон атакуваха мощно цели на хутите в Йемен.

Причината - с постоянните си обстрели иранските "проксита" създават огромен проблем за световното корабоплаване и за международната търговия като цяло.

Още: САЩ и Великобритания с мощни удари по хутите в Йемен (ВИДЕО)

Ал Бухайти заяви, че не било вярно, че хутите блокират глобалния морски трафик и нарушават международните закони. "Това не е вярно. Само и единствено нападаме израелските кораби или кораби, свързани с Израел. Ако допуснем грешка, сме готови да понесем отговорност", отвърна той.

Снимка: Getty Images

Ударите на САЩ и Великобритания - ще има ли отговор?

"Америка и Великобритания обявиха война срещу Йемен, ние сме длъжни да се защитаваме", заяви лидерът на хутите, след като първоначалното нападение на съюзниците беше повторено: САЩ пак удариха по хутите.

"Всички британски и американски войници са наша цел. Това е правото ни на отговор. Нямаме балистични ракети, които да ударят Америка, затова сме длъжни да ударим американски и британски цели, които можем да достигнем", обяви Ал Бухайти.

Хутите вече казаха, че цел са им и петролни съоръжения на Саудитска Арабия и ОАЕ. "Това беше предупреждение, ако те подкрепят САЩ и Великобритания в атаките срещу Йемен. Ако това стане, сме длъжни да го направим", уточни Ал Бухайти.

Според него не било вярно, че хутите са иранско прокси, което всъщност е абсолютната истина, тъй като Техеран подкрепя с оръжия и пари бунтовниците от Северен Йемен. "САЩ и Великобритания унищожават палестинския народ. Ако тези масови убийства се случваха в Иран, щяхме да помагаме на тях, но сега помагаме на палестинците. Въпросът не е кой ни финансира с оръжия, главният въпрос е, че Израел извършва масово унищожение срещу палестинския народ. Трябва или да помагаме да спрем масовото унищожение, или да подкрепим тези варвари. Въпросът, който да се зададе на целия свят, особено на управляващите, е – вие заставате ли зад масовите убийства или сте на страната на цивилните?", попита лидерът на хутите.

Още: Кремъл осъди атаките срещу хутите, нарушавали международното право

Кога ще се спрат хутите и докъде могат да стигнат?

Ако Израел спре войната в Газа или намали интензитета, вие бихте ли престанали да атакувате кораби, бе попитан Ал Бухайти от водещия на "120 минути" по bTV Светослав Иванов. "Разбира се, ако Израел спре да убива децата на Газа и спре обсадата, ще спрем всякакви действия спрямо корабите", отвърна лидерът на бунтовниците. "Великобритания и САЩ трябваше да принудят Израел да спре войната и да има хуманитарна помощ в Газа", твърди той.

"Нашата война не е срещу Америка и Британия, а срещу ционистите, които управляват Вашингтон и Лондон. Нашата война е етичен акт. Топката е на терена на Америка и Англия – те могат да спрат войната в Ивицата Газа", смята Ал Бухайти.

Още: Камерън: Действието ни срещу хутите е правилно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия