Кълъчдароглу пред Ройтерс: Имаме доказателства, че Русия е отговорна за фалшификации в изборите в Турция

7186
Кълъчдароглу пред Ройтерс: Имаме доказателства, че Русия е отговорна за фалшификации в изборите в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Кемал Кълъчдароглу, главният съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори тази неделя, заяви днес, че партията му разполага с конкретни доказателства, че Русия носи отговорност за оповестяването на "дийпфейк" (deep fake) съдържание преди вота.

Както писахме, Кълъчдароглу отправи обвиненията си в пост в Twitter на руски и турски език.

"Скъпи руски приятели,

Вие стоите зад монтажите, конспирациите, Deep Fake съдържанието и записите, които бяха разкрити вчера в тази страна. Ако искате да продължим нашето приятелство след 15 май, дръжте ръцете си далеч от турската държава. Ние, както и преди, искаме сътрудничество и приятелство", написа кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс в социалната мрежа.

Кълъчдароглу бе категоричен в интервю пред Reuters, че разполага с конкретни доказателства. "Ако нямахме конкретни доказателства, нямаше да пиша в Twitter", посочи той, като добави, че партията не се е свързала с руското посолство в Турция по този въпрос.

"Смятаме, че е неприемливо друга държава да се намесва в Турция в изборния процес в полза на политическа партия. Исках целият свят да е наясно с това и по тази причина отправих този призив в Twitter", каза той в интервюто.

В офиса си в Анкара Кълъчдароглу, който води пред Ердоган в повечето обществени проучвания, подчерта, че Турция има близки икономически връзки с Русия и даде знак, че ще се стреми към баланс във външната политика по отношение на Москва. "Искаме да запазим отношенията помежду си, не искаме да прекъсваме приятелските ни връзки, но няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи", каза той.

Окончателно: Кемал Кълъчдароглу се изправя срещу Ердоган на президентските избори в Турция

Опозиционните партии в Турция приключиха с дебатите и се споразумяха да номинират лидера на светската опозиция Кемал Кълъчдароглу за св...

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията, като заяви, че хората, които са предали на Кълъчдароглу тази информация, са лъжци и че Русия цени изключително много връзките си с Турция. ОЩЕ: Кремъл отрича да е замесен в турските избори 

Кълъчдароглу също така заяви в интервюто, че ще настоява за нова мирна инициатива между Русия и Украйна, ако спечели изборите в неделя. "Много е важно за нас и за целия свят, ако успеем да постигнем мирно споразумение между Русия и Украйна. Но трябва ясно да заявим, че не смятаме за правилно за която и да е държава да окупира друга държава", каза той.

На въпроса дали би подкрепил разширяването на НАТО, ако бъде избран за президент, той отговори: "Разбира се," без да навлиза в подробности. "НАТО е не само военна организация в XXI век, а и организация, която защитава демокрацията. Ние ще поддържаме отношенията си с НАТО в същата рамка, както в миналото", добави опозиционният кандидат.

По думите на Кълъчдароглу основният проблем на турската външна политика при управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган е изключването на министерството на външните работи от процеса на формиране на политиката. "Ние ще провеждаме ориентирана към мира външна политика, която дава приоритет на националните интереси на Турция. Нашият приоритет са националните интереси и да действаме в съответствие със съвременния свят", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия