Мианмар потвърди присъда от години затвор за журналисти, показвали зверства на армията

3195
Мианмар потвърди присъда от години затвор за журналисти, показвали зверства на армията
Снимка: Getty images/Guliver

Двама журналисти на Reuters получиха по седем години затвор за нарушаване на Закона за държавна тайна на Мианмар в репортажи за клането на мюсюлманите в Рохинга. Тяхната жалба за помилване беше отхвърлена, предаде БГНЕС.

"Решението, което първоначално беше постановено, не е погрешно според закона. Съдът решава да отхвърли жалбата", каза Аун Найн, съдия на Висшия регионален съд в Янгун.

В Мианмар осъдиха на 7 години затвор журналисти на Reuters

Двамата журналисти на Reuters, обвинени в "нарушаване закона за държавна тайна", докато работеха върху репортаж за убийствата на мюсюлм...

Журналистите Уа Лон, на 32 г., и Киау Сой У, на 28, бяха арестувани в Янгун през декември 2017 г., а по-късно обвинени за нарушение на Закона за държавна тайна, което според Reuters е измислено обвинение с цел отричане на репортажите им. Прокурорите твърдят, че двамата са публикували информация за операциите по сигурността в щата Рахин, откъдето стотици хиляди мюсюлмани от Рохинга избягаха по време на разчистване, водено от армията, което ООН нарече "етническо прочистване".

Сега адвокатите на журналистите могат да обжалват пред Върховния съд в Мианмар - процес, който може да отнеме около шест месеца.

Двамата журналисти бяха държани в прочутия затвор Инсеин в Янгон през последните 13 месеца. Подсъдимите не присъстваха на решението, но настояваха, че са жертви на полицейска операция, посочвайки свидетелски показания на служител, твърдящ, че началникът му е заповядал да бъдат заловени. По време на ареста те разследваха клането на 10 души.

При стартирането си процеът беше широко възприет като фалшив и се разглеждаше като наказание за журналистическото разследване, което предизвика гнева на целия свят, включително на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Вън от страната двамата мъже бяха приветствани като герои в борбата за свобода на медиите и наречени личности на 2018 г. от списание "Тайм", заедно с други преследвани и убити журналисти. Но това им спечели малко съчувствие в Мианмар.

ООН призова за разследване признаците на геноцид срещу рохинга

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните от ООН сериозно да разгледат изводите на експерти от международната органи...

Насилствените действия на армията през 2017 г. принудиха повече от 720 000 души да пресекат границата с Бангладеш, като бежанците пристигаха с разкази за убийства, насилства и палежи. Следователите на ООН призоваха висшите генерали, участвали в действията да бъдат разследвани за геноцид и обвиниха гражданския лидер Аун Сан Су Чи за това, че не е успял да спре репресиите. В отговор на присъдата посланикът на Европейския съюз в Мианмар Кристиан Шмид се обърна към президента на Мианмар с призив да "коригира" несправедливостта с възможно помилване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com